Maarten gehuldigd in Waspik, opbrengst Zwemelfstedentocht ruim 6,1 miljoen euro

Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden heeft dit jaar 6,1 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Het exacte bedrag van 6.125.967,25 euro werd bekendgemaakt bij zijn huldiging, vrijdagavond in zijn woonplaats Waspik.
Maarten van der Weiden huldige yn Waspik
Kijk hierboven naar een compilatie van de huldiging van Maarten van der Weijden, gemaakt door Omroep Brabant.
Van der Weijden begon vorige week vrijdag met zijn tocht langs de Friese elf steden. Na bijna 200 kilometer volbracht hij de tocht maandagavond. Kort na zijn aankomst op de Grutte Wielen in Leeuwarden werd al bekendgemaakt dat er bijna 4 miljoen euro was opgehaald en dinsdag stond de teller nog op ruim 5,1 miljoen. Daar is nu dus nog een miljoen euro bijgekomen. Mensen kunnen nog altijd doneren via de website van de Maarten van der Weijden Foundation.

Geld voor borstkankercentrum Leeuwarden

Voor de onderzoeken naar kanker was 5,7 miljoen euro nodig. Er blijft dus nog geld over en daarvan gaat 109.000 euro naar het borstkankercentrum in Leeuwarden. Maarten zal daar in samenwerking met de Roparun het interieur aanpakken. Al het resterende geld gaat naar kinderkankeronderzoeken en -projecten, vertelde Van der Weijden tijdens zijn huldiging. Dit goede doel heeft hij samen met al zijn meezwemmers uitgekozen.
© ANP

Vorig jaar ruim 5 miljoen

Afgelopen jaar probeerde Van der Weijden de tocht ook te volbrengen. Dat lukte toen niet. Toen hij het water verliet, stond de teller op een bedrag van 2,5 miljoen euro. Het werd uiteindelijk 5 miljoen.