Centrum voor mensen die leven met kanker komt ook in Drachten

De Skulp, het centrum voor mensen die leven met kanker, krijgt na de zomer ook een locatie in Drachten. Bovendien wordt er een nieuwe voorzitter gezocht. De huidige voorzitter Irona Groeneveld is wethouder in gemeente De Fryske Marren geworden en kan dat ambt niet combineren met het voorzitterschap van het centrum.
De Skulp Sintrum foar minsken dy't libje mei kanker ek yn Drachten
De Skulp is in 2015 ontstaan. Groeneveld werd door een bekende gevraagd om voorzitter te worden en dat zag ze meteen zitten. In 2016 is De Skulp opengegaan in Heerenveen. Eerst tegenover ziekenhuis Tjongerschans en nu zit het aan de K.R. Poststraat.
Met ingang van september opent De Skulp ook een locatie in Drachten. Vanwege de grote belangstelling wordt daar twee keer per maand een inloopbijeenkomst gehouden.
© Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
Elk jaar krijgen zo'n 4.500 inwoners van Fryslân te horen dat ze kanker hebben. Die komen natuurlijk eerst in het ziekenhuis terecht voor een medische behandeling. Gelukkig overleven steeds meer mensen de ziekte. Maar dan is het vaak wel lastig om de draad weer op te pakken als de behandeling achter de rug is.
Ook als genezing niet meer mogelijk is, willen mensen stilstaan bij het afscheid en de laatste fase. De Skulp biedt op de inloopochtend een plek voor deze mensen, om te praten over wat ze meemaken of hebben meegemaakt. Maar ook partners, kinderen, vrienden, mantelzorgers en nabestaanden zijn welkom.

Gastvrouwen nodig

De Skulp werkt met zogeheten gastvrouwen. Die hebben een opleiding van een aantal dagen nodig, om goed om te kunnen gaan met alles wat zich afspeelt tijdens de bijeenkomsten. Met de komst van de locatie in Drachten zijn er ook nieuwe gastvrouwen nodig. De opleiding duurt zo'n drie dagen.
Verslaggever Lennie Bronsveld zocht voorzitter Irona Groeneveld op tijdens een van haar laatste inloopcafé's