FNP wil dat geld voor renovatie Jouster Toer er snel komt

De situatie met de Jouster Toer kan zo niet langer. Oppositiepartijen FNP en ChristenUnie in gemeente De Fryske Marren hebben daarom vragen gesteld over hoe het nu verder moet met de torenspits. De Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten trok donderdag aan de bel over de erg verwaarloosde spits van de toren, die er in november afgehaald werd.
De Jouster Toer nog altijd in de steigers © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De spits ligt sinds die tijd in stukken in een loods in Sneek. Volgens Stichting Behoud Rijksmonumenten was de situatie al jarenlang levensgevaarlijk. Maar het college vindt van niet.
"Er hadden wel doden kunnen vallen," zei aannemer Hugo Landman donderdag. Verantwoordelijk wethouder Roel de Jong reageerde donderdag ook op de kwestie. Hij vindt dat de aannemer overdreef. De Jong was het er echter wel mee eens dat er iets moest gebeuren.

FNP

Jan Volbeda, FNP-fractievoorzitter in De Fryske Marren, is wat terughoudender in het geven van zijn visie op de zaak. "Ik kan als raadslid niet beoordelen of er sprake was van een levensgevaarlijke situatie. Ik moet afgaan op hetgeen de deskundigen en de aannemer zeggen," verklaart Volbeda.
"Ik denk dat de wethouder zich ook baseert op inspecties van monumentenzorg uit het verleden. De inspecties die kortgeleden zijn uitgevoerd, geven een zorgelijke situatie aan. Dat het zorgelijk is en dat er iets moet gebeuren, dat vinden wij wel."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Desondanks is het vreemd: een deskundige zegt dat de spits in erg slechte staat was, maar een wethouder ging daar volledig tegenin. Dat de spits al die tijd gewoon op de toren bleef staan, is schokkend. "Het heeft niet veel zin om te filosoferen over 'wat als.' Ik denk dat het belangrijk is om nu vooruit te kijken. Hoe lossen we de ontstane problematiek op?"
Volgens Volbeda moet er geld op tafel komen. "Samen met de ChristenUnie heeft de FNP vragen gesteld. We zijn nog niet volledig gerustgesteld op wat daar uitkomt, maar we vinden dat dit beeldbepalende monument zo vlug als maar kan weer in orde moet komen."

Creatief en constructief

De Stichting Behoud Rijksmonumenten heeft de toren 2,5 jaar geleden overgenomen van de gemeente. De stichting vindt dat de gemeente de verantwoordelijkheid moet nemen voor de volledige kosten van de renovatie: 285.000 euro. Zij hebben de toren, als verkopende partij, namelijk met gebreken overgedragen aan de stichting.
FNP-fractievoorzitter Jan Volbeda
De FNP heeft er nog geen uitspraken over gedaan. "Ik weet dat de BMR altijd goed in gesprek was met de gemeente. Ik vind nu dat ze samen creatief én constructief moeten omgaan met dit probleem. Het geld zal er wel komen, maar ze moeten nu wel groen licht geven voor de restauratie," zegt Volbeda.
Hij vindt dat de gemeente nu moet garanderen dat het goed komt. "Ik zeg: kom er later uit en geeft eerst opdracht om dit beeldbepalende monument weer te herstellen." Volbeda benadrukt wel als fractievoorzitter van de FNP te spreken, niet voor de ChristenUnie.