Misthoorn op Harlinger Zuiderpier zal definitief niet meer te horen zijn

Niet iedereen was even enthousiast over de Harlinger misthoorn en sommige mensen waren misschien wel blij dat hij weg was. De VVD, het CDA,Harlinger Belang, PvdA en D66 dienden echter een motie in om de misthoorn weer terug op zijn plek te krijgen op de Zuiderpier. Maar nu is definitief dat het apparaat niet terug komt. Reden is dat het te veel geld zou kosten.
© Johan Balt
De oorspronkelijke misthoorn werkt nog altijd en ligt in een opslag van Rijkswaterstaat. Uit technisch onderzoek blijkt echter dat er van de oorspronkelijke bedieningsinstallatie geen bruikbare onderdelen meer zijn.

Besturingskabel

Voornamelijk de aanleg van een besturingskabel, over een lengte van 1.300 meter door de Zuiderpier, zou veel te duur zijn. De aanleg van de kabel alleen zou neerkomen op 130.000 euro. Daar komen de kosten van de hoorn (2.600 euro) en alle andere apparatuur ook nog bij.
"Samen met de Initiatiefgroep Misthoorn Harlingen is het College tot de conclusie gekomen dat terugkeer van de Harlinger misthoorn om financiële redenen niet mogelijk is", meldt het college van B&W in een raadsinformatiebrief.