Woningen voor 2050 energieneutraal: maar hoe pakt een particulier dat aan?

Het kabinet maakt vrijdag het klimaatakkoord bekend. Een van de opgaven is dat woningen voor 2050 energieneutraal moeten worden. Hoe moeten particulieren dat nu precies aanpakken? "Ik denk dat de overheid dat ook nog niet weet," zegt Evert Jan Hoen. Hij is energiecoach in Leeuwarden en verbouwt woningen. "Welke richting wij uit moeten is nog onduidelijk."
Wenten enerzjyneutraal foar 2050
Volgens Hoen is er nog veel uit te zoeken. "De overheid zou kunnen helpen door zoveel mogelijk te steunen. Er is geen subsidie meer voor isolatie, misschien verdienen mensen dat ook wel weer zo snel terug dat zoiets niet hoeft."
Hoen: "Maar er zijn ook weer vreemde dingen waar mensen subsidie voor krijgen, zoals een installatie voor een palletkachel, die veel uitstoot. Maar als je een gasmeter uit je huis wilt, moet dat 700 euro kosten. Het belangrijkste is daarom: duidelijkheid."
© ANP
Particulieren zouden volgens Hoen moeten beginnen met isolatie. "Dat is het eerste verhaal: zorgen dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Als dat eenmaal klaar is, dan moet je pas nadenken over het verwarmen."
Hoen heeft zelf een huis aan de Emmakade uit 1908. "Energieneutraal zijn in dit huis is erg lastig, maar van het gas af is dat ook al. Op war voor systeem moet je inzetten? Komt er een warmtepomp, blijft het gas of komt er een alternatief met warmte, waterstof of biogas? Hier in de wijk is een collectief opgestart, dat is mooi. Als eenling kun je bijna niets."

Energiearm

Robin Vrieler uit Leeuwarden is al jaren bezig met het energiearm maken van zijn arbeidershuis uit 1915. Hij is van het gas af en heeft onder andere zonnepanelen, een pelletkachel, een infraroodpaneel, een zonneboiler en thermostaatkranen op de verwarmingselementen. Ook hij wijst op het belang van isolatie. Daar begint alles mee. Verder te oude apparaten de deur uit doen zoals een koelkast of verwarmingsketel, en LED lampen gebruiken.
Robin Vrieler © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Vrieler onderschrijft dat het best moeilijk is om van het gas af te gaan. Voor een particulier is het moeilijk om erachter te komen wat het beste is, want het kost veel geld. Volgens hem zou de overheid meer aan voorlichting moeten doen om de burgers te helpen. Ook moet de zogeheten 'salderingsregeling' blijven. Dat betekent dat mensen de opbrengst van de energie die ze met hun zonnepanelen leveren in de zomer, kunnen aftrekken van het bedrag dat ze in de winter aan elektriciteit verbruiken.
De Leeuwarder heeft nu een energierekening van 50 euro per maand en daar is hij tevreden mee. Hij zou wel meer willen doen, maar voor zijn huis is meer dan de 21.000 euro die hij nu al heeft geïnvesteerd, niet rendabel.
Verslaggever Gerrit de Boer spreekt met Evert Jan Hoen uit Leeuwarden