Raakt Molkwerum zijn strand dit jaar kwijt aan het IJsselmeer?

Het strand van Molkwerum verdwijnt in rap tempo door veranderingen in de stroming van het IJsselmeer. "Ooit was het strand zeker dertig meter bij de piet langs omhoog en het strekte zich uit over een meter of vijftig," vertelt Johannes de Vlugt van camping 't Séleantsje. Op dit moment is er nog maar zo'n 10 meter over. "Als het met dit tempo doorgaat, is er volgend jaar niets meer over. Dan heeft Molkwerum geen strand meer."
Is Molkwar takom jier it strân kwyt oan De Iselmar?
Volgens De Vlugt wordt het verdwijnen van het strand veroorzaakt door veranderingen in de natuur. "De verandering van stromingen in het IJsselmeer en de wind in de winter zorgen ervoor dat er strand bij komt of af gaat. De laatste 30-40 jaar is het alleen maar afgenomen, dat is toch de invloed van het weer."
Het zou te maken hebben met het aanliggende natuurgebied De Bocht van Molkwerum. "Toen het natuurgebied kwam, is het water ondieper geworden, de golven minder en kwam er minder aanwas van zand."
© Google Maps
Het proces heeft gevolgen voor strandgangers. "Twintig jaar geleden waren hier veel meer kinderen, maar het is nu een stuk onveiliger geworden omdat kinderen nu via basaltstenen naar beneden moeten. En hoe vaak mensen wel niet bij mij komen voor pleisters of ijsblokjes. Het is veel te glad," geeft De Vlugt aan.
Volgens de campingeigenaar is het strand wel belangrijk. "Het is van belang voor de hele omgeving, omdat Molkwerum en Koudum dichtbij liggen en er zelfs mensen uit Warns komen om te zwemmen. Ook voor de camping is het belangrijk."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Verslaggever Wytse Vellinga spreekt met Johannes de Vlugt van camping 't Séleantsje