Nieuwbouw voor Noord-Skoatterwâld bekend: 60 woningen in plan 'De Treffe'

In het noordelijke gedeelte van de wijk Skoatterwâld boven Heerenveen komen 60 nieuwe woningen, aan het water en in een groene omgeving. Het plan heet 'De Treffe' (De Eilanden). Dat er nieuwbouw zou komen, was al bekend. Maar de gemeente had een prijsvraag uitgeschreven en de combinatie van ontwikkelaar Slokker Vastgoed uit Zwolle met Bouwbedrijf Lont uit St.-Annaparochie heeft het winnende plan ontworpen. Bijzonder is dat bewoners van de wijk samen met de gemeente mochten stemmen over het plan.
Zo moet De Treffe in Noord-Skoatterwâld boven Heerenveen eruit komen te zien © Gemeente Heerenveen
Er waren vier ontwikkelaars die een plan instuurden voor de prijsvraag die de gemeente Heerenveen dit voorjaar uitschreef. Bewoners van Skoatterwâld en het aanliggende Het Meer mochten voor vijftig procent de keuze bepalen. "Het is fantastisch om de betrokkenheid van onze inwoners te zien, maar liefst 170 mensen hebben hun stem uitgebracht op de ingediende plannen," zegt wethouder Jaap van Veen.

Woningen voor diverse doelgroepen

De nieuwe woningen worden gebouwd door Lont en zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen, voor gezinnen maar ook voor senioren. Zo komen er mogelijkheden om op de begane grond te slapen. Het plan is gemaakt binnen een concept waarin ontmoeting, ontspanning en beweging voor mensen centraal staan. Zo komen er wandel- en visvlonders, een trapveldje, een natuurlijke speeltuin en een zogenoemde buurtschuur.
De komende maanden zal het plan verder uitgewerkt worden. Waarschijnlijk duur het nog ruim anderhalf jaar voor de bouw begint.