Straf voor dader steekpartij Heerenveen twee keer zo hoog in hoger beroep

De 32-jarige Drachtster die op 15 augstus 2017 de 60-jarige Harm Veenema uit Heerenveen in zijn woning doodstak, is afgelopen donderdag door het gerechtshof veroordeeld tot acht jaar cel plus tbs met dwangverpleging. De gevangenisstraf is in hoger beroep tweemaal hoger dan het vonnis van de Leeuwarder rechtbank.
© CAMJO Media/Jaring Rispens
De Drachtster kreeg op 8 mei van vorig jaar vier jaar cel plus tbs. De officier van justitie heeft echter acht jaar en tbs geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) tekende hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank. De nabestaanden en het OM vonden de door de rechtbank opgelegde straf niet hoog genoeg.
De rechtbank hield, meer dan het OM, rekening met de moeilijke jeugd van de Drachtster en het feit dat hij kampt met psychische problemen. De man werd gestuurd door dwanggedachten. Zelf had hij het over 'een demoon'.
De demon had hem opgedragen een vrouwelijke collega, de stiefdochter van het slachtoffer, op te zoeken en te martelen en te verkrachten. De Drachtster werd binnengelaten door de 29-jarige zoon van het slachtoffer. De zoon kreeg een klap met een hamer op het achterhoofd en werd in zijn onderbeen gestoken.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het slachtoffer kwam af op het tumult en werd toen twee keer in zijn borst gestoken. De verwondingen waren fataal. De Drachtster is verminderd toerekeningsvatbaar, maar het hof oordeelde dat het gebeurde hem in elk geval deels kan worden aangerekend. Hij moet aan de nabestaanden ruim 120.000 euro aan schadevergoedingen betalen.