Cultuurfonds Fryslân steunt 47 cultuur- en natuurprojecten

Verschillende cultuur- en natuurprojecten in Fryslân krijgen een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. In totaal gaat het om 111.750 euro en 47 projecten. De Stichting Hidde Nijland krijgt het grootste bedrag, namelijk 10.000 euro, voor het verbouwen en het opnieuw inrichten van Museum Hindeloopen.
Museum Hindeloopen © Google Street View
Het museum van Hindeloopen toont volgens het fonds het Hindelooper culturele erfgoed en vertelt het verhaal van de vroegere welstand van het havenstadje. De bijdrage voor het Museum Hindeloopen is afkomstig van het fonds op naam Steunfonds Stavoren. Het fonds ondersteunt culturele activiteiten in Sùdwest-Fryslân.

Us Heit

De Leeuwarder Stichting Nassau en Friesland krijgt 5.000 euro voor activiteiten over stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, ook wel Us Heit genoemd. In juni 2020 is het 400 jaar geleden dat hij stierf. De activiteiten bestaan uit exposities, een symposium, strip en een educatieproject.
It byld fan Us Heit yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Er is ook 2.500 euro toegekend aan de Stichting Gondelvaart Op Wielen voor de 50ste gondelvaart in Drogeham. Sinds 2016 staat de gondelvaart in de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De volledige lijst van Friese projecten die worden gesteund, is hier te vinden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân kent twee keer per jaar geld toe aan cultuur-, natuur- en wetenschapsprojecten in Nederland en daarbuiten.

Fonds op naam

Mensen die een project in Fryslân willen steunen, kunnen via de stichting een fonds op naam instellen of bijdragen aan een bestaand fonds. Voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân is Commissaris van de Koning Arno Brok.