Ruim 60 praalwagens op 1.000 inwoners: hoe krijgt Anjum dat voor elkaar?

Een dorpsfeest met praalwagens is niet per se nieuws. Maar een optocht met zo'n 60 praalwagens in een dorp met maar zo'n 1.000 inwoners is toch wel bijzonder. Anjum viert vanaf vrijdag dorpsfeest. Het wordt slechts eenmaal in de vier jaar gehouden, maar er worden duizenden bezoekers verwacht.
Goed 60 fersierde weinen op 1.000 ynwenners
Volgens voorzitter van de Oranjevereniging Bouwina van Dellen waren er donderdag 57 wagens bekend bij de organisatie. "Maar volgens mij hebben de laatste ploegen zich gisteren nog opgegeven, dus dat aantal kan niet iets oplopen," zegt ze. In de kantine van de voetbalvereniging aan de Mounebuorren komt de organisatie bijeen. "We hebben alles onder controle. We werken met draaiboeken, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren."
De praalwagens zijn gemaakt binnen het thema: film, musical en theater. Bestuurslid Egbert Anne Andringa is opgetogen over de bouw. "Wij zijn er als bestuur al even bij langs geweest, het ziet er weer ge-wel-dig uit. Van klein tot groot, vele onderwerpen: het is een plaatje."
Bouwina van Dellen en Egbert Anne Andringa van de Oranjevereniging
Andringa legt uit dat er drie categorieën zijn: de buurtverenigingen, losse opgaven en wagens van de jeugd. Boeren in de omgeving van Anjum stellen hun loods beschikbaar. "Ik heb foto's gezien van boerenerven waar de auto's van de bewoners in de berm moeten staan, zoveel wagens staan er op het erf. Op zo'n locatie wordt misschien wel met vijftig man gewerkt aan wel vijf of zes wagens."
Er komen veel mensen op de optocht af. Andringa: "Vier jaar geleden waren het er meer dan 3.500 mensen. Op zaterdag staat er buiten Anjum al een file omdat mensen een parkeerplaats proberen te vinden."
Volgens een inwoner van het dorp zijn er wagens waar wel 10.000 euro aan uitgegeven is. Er wordt ook gekeken naar de omliggende dorpen en hun praalwagens. Het ene dorp probeert het andere te overtreffen.
Verslaggever Lennie Bronsveld kijkt bij een praalwagen naar de serie Das Boot