Metalfestival Dokk'em Open Air na drie jaar weer terug

De fans hebben er drie jaar op moeten wachten, maar komend weekend is het metalfestival Dokk'em Open Air weer terug van weggeweest. In 2016 was de laatste editie. De organisatie laste een pauze in, omdat ze het na elf edities in veertien jaar tijd vonden voor een jaar rust. Dit weekend wordt dan eindelijk de twaalfde editie van het festival georganiseerd.
© Omrop Fryslân, Lars Hoekstra
Afgelopen donderdag, een dag voor de officiële start van het festival, was er al een voorproefje met de band Monsters of Rock'em. "Het was hartstikke druk. We hadden niet gedacht dat het zo druk zou zijn", vertelt Inge Heslinga van Dokk'em Open Air. "We hebben donderdag meer dan 1.200 mensen ophet terrein gehad. Het was super gezellig. We moesten ook meteen al meer mensen aan het werk zetten."
In 2016 was de laatste editie van het metalfestival. Het was toen de bedoeling dat het festival in 2018 weer zou worden georganiseerd. "We hebben het zo druk gehad privé. Het zijn allemaal vrijwilligers en dan is het best wel een grote klus om het naast gewoon werk of het gezin te doen."
© dokkemopenair.eu
Er was dit jaar echter zo veel vraag naar een nieuwe editie, van muziekliefhebbers, maar ook vanuit het bedrijfsleven. "Op een bepaald moment konden we van de gemeente weer het prachtige evenemententerrein aan de Parklaan krijgen. Toen dachten we: als we daar nog een festival kunnen organiseren, dan gaan we er nog een keer voor."
Er komen tientallen internationale bands naar Dokkum, zoals de Deens-Amerikaanse band King Diamond. "Dat is een van de grootste artiesten die we ooit hebben gehad. Dat is één grote show. Speciaal voor deze man hebben we een groter podium gekocht. Het ziet er spectaculair uit, het wordt één groot feest." Er komen ook bands uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en natuurlijk Nederland naar het festival.
Inge Heslinga van Dokk'em Open Air