Hoe hebben Omrop-verslaggevers Maartens Elfstedentocht beleefd?

Afgelopen weekeinde stond Fryslân volledig in het teken van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Omrop Fryslân volgde alles op de voet met een marathonuitzending van 72 uur lang. Meer dan 70 medewerkers waren dag en nacht bezig om ervoor te zorgen dat de mensen thuis alles mee konden krijgen: van presentatoren tot telefonistes, van sociale media-redacteuren tot cameramensen. Wat kwam er allemaal bij kijken? En welke memorabele momenten zullen onze verslaggevers nooit vergeten? Verslaggevers Johanna Brinkman en Arjen de Boer vertellen hoe ze Maartens Elfstedentocht beleefd hebben.
Johanna yn Kimswert
Johanna, je stond in Kimswerd met een vrouw te praten die haar verhaal in tranen vertelde. Hoe heb je dat meegemaakt?
"Ik was net met mijn cameraman Theo in Kimswerd aangekomen bij de eerste brug waar Maarten onderdoor zou zwemmen. Daarvoor waren we in Arum, dus we moesten snel. Toen ik net weer mijn oortje in had en de microfoon in mijn hand had vroeg de regisseur of ik over 40 seconden live kon. 'Eh, natuurlijk!' was mijn reactie. Ik had namelijk al vier vrouwen op de brug zien staan, die ik al kort had gezegd dat ik ze misschien voor de radio wat wilde vragen. Mijn idee was dat ik ze gewoon aan zou spreken en wel zou zien wat voor verhaal er uit zou komen: niet wetende dat er zo'n emotioneel uit zou komen.
Toen de vrouw al vol emotie zat, wist ik: bij dit verhaal moet ik blijven. Ik vond het zo bijzonders dat ze haar zo open en ook zo kwetsbaar opstelde. Dat raakte me persoonlijk ook. Ik dacht noch: 'als ik niet meer live op de radio ben, dan geef ik haar even een knuffel.' Ik wilde ook graag laten zien dat het mij als mens iets doet. Voor mij is het heel belangrijk om aan de persoon te laten zien dat ik niet alleen een verhaal breng en dat haar pijn en emotie mij raakt. Zodanig dat ik het zelf ook niet meer had en mijn tranen niet tegen kon houden: het was mooi en triest tegelijk. Ik ben heel dankbaar voor dat moment. Ik denk dat ik de vrouw uit Kimswerd volgende week ook weer even opzoek. Om haar te bedanken en te vragen wat ze van alle aandacht mee heeft gekregen."
Wat wil je het publiek met zo'n verhaal laten zien?
"Op zo'n moment wil ik aan het publiek laten zien dat je als mensen heel dicht bij elkaar komt en dat wij als verslaggever dichtbij de mensen staan. Het overweldigende aantal reacties rondom in de provincie en zelfs daarbuiten deed mij goed. Het is mooi om te zien dat veel mensen het verhaal mee hebben gekregen. Er zat zelfs een stukje in de landelijke TV-programma's 'EenVandaag' en 'M'. Volgens mij is dat voor ons als Omrop heel mooi: een verhaal gaat verder dan de provinciegrenzen, omdat het iedereen aanspreekt. Taal of gebied maakt dan niet uit."
Johanna jout in krûp © Omrop Fryslân
"Ik kreeg berichten van collega's, maar ook van mensen die het gezien of gehoord hebben en van journalisten buiten Fryslân. Op sociale media werd het veel gedeeld. Mensen gaven aan dat ze vonden dat de vrouw die ik interviewde gelijk had en dat het mooie woorden waren. Zelf heb ik ook complimenten gekregen, maar dat vind ik minder belangrijk. Het is mijn werk en het gaat om haar verhaal. Al ben ik er natuurlijk wel blij mee."
Welke bijdrage is je het meest bijgebleven?
"Dat verhaal in Kimswerd is mij wel het meest bijgebleven, maar daarnaast was alles mooi om te doen. In een dienst sprak ik om 4.00 uur s'ochtends in Schettens met André Buwalda. De eigenaar van het huis waar Maarten daar sliep. Hij vertelde hoe hij met vrienden en familie op Maarten zat te wachten, met een borreltje in de tuin. Dat hij zo verrast was dat Maarten en de volgboten bij hem wilden slapen. Ik wilde hem graag interviewen, maar omdat Maarten verderop was, moest ik wel door om verslag te doen.
Het verhaal van André bleef bij mij in het hooft zitten, dus ik ging weer naar hem toe. Toen ik daar aankwam was alles dicht en donker. Brutaal heb ik toch midden in de nacht aangebeld. Zijn vrouw kwam met het hoofd tot boven het raam om te kijken welke idioot er aanbelde. Even later kwam André er ook bij. Dat was zo mooi! Ik heb dat nog nooit eerder voor mijn werk gedaan, mensen wakker maken. André wilde toch nog wel praten en heeft de kleren aangedaan voor een prachtig interview. Ik moet zeggen dat de magie van de nacht heerlijk was. Ik heb ook nog nooit eerder tegen zoveel collega's 'goedenacht' gezegd. O, en na mijn dienst heb ik niet meer geslapen.."
Hoe werd je als verslaggever ontvanger op locaties en heb je het programma ook gevolgd toen je vrij was?
"Altijd heel goed! Mensen zijn enthousiast, vinden het mooi dat we langskomen. Ik maak graag een praatje en vind het mooi als mensen zelf ook bij mij komen om iets te vertellen. De straat opgaan, naar evenementen, en overal mensen aanspreken, vind ik het mooiste om te doen. Lekker niks produceren, gewoon maar kijken wat je tegenkomt. Ik vond het heerlijk om te doen! Maar ook om naar de andere collega's te kijken. Ik heb zoveel mogelijk online alles gevolgd. De blogs, maar ook de livestream. Zelfs in de auto op mijn display op weg naar het werk. Iedereen heeft geweldig hun best gedaan. Ik ben trots op al mijn collega's voor het harde werken, en op ons als Omrop, want we hebben ons weer van onze beste kant laten zien."
Arjen by finish fan Maarten by de Grutte Wielen
Arjen, jij deed verslag van Maartens finish bij de Grote Wielen. Hoe heb je dat beleefd?
"Omdat ik normaal gesproken met name achter een tafel in de studio mensen interview, vond ik het superleuk om weer eens op locatie te presenteren. En dan niet van tevoren alles doornemen, maar veel improviseren.
Bij de finish was het enorm druk. We stonden met veel andere cameraploegen in een persvak. Alleen de NOS had vrij baan, die hoefden niet in dat persvak te staan. Op het moment dat Maarten aankwam was het echt chaos. Toen zakten we ook nog door het terras: de planken konden al die mensen niet aan. Dat snap ik wel. Het is daar nog nooit zo druk geweest als toen.
Voor veel mensen was de finish een emotioneel moment. Ik kon het zelf gelukkig wel droog houden, anders had ik geen verslag kunnen doen. Wat Maarten van der Weijden gedaan heeft is onvoorstelbaar. Het was een fantastisch evenement en ik ben trots dat ik er een heel klein deel van uit heb gemaakt. Van tevoren weet je natuurlijk niet wat je allemaal tegen gaat komen. Maar een ding wisten we wel: iedereen is enthousiast. Als je dan later hoort dat er maar liefst 1 miljoen mensen naar Omrop Fryslân hebben gekeken. Dat is toch 'machtig mooi'!"
Wat zal je nooit weer vergeten?
"De nacht van zondag op maandag zal ik niet snel meer vergeten. Ik moest om 22.00 uur beginnen, tot 7.00 uur s'nachts. De nacht door, dus. Wij waren nog maar net begonnen en toen zou Maarten slapen. Vier uren lang! En dan moet je wat bedenken, midden in de nacht, bij Bartlehiem. Wij hebben toen twee mannen met een bootje aangesproken en vroeg of we een stukje met ze mee konden varen, op zoek naar Maarten. Toen kwamen er in de studio allerlei berichten van publiek binnen: 'Arjen zal Maarten toch niet echt wakker maken?!' Nee hoor, natuurlijk doe ik dat niet. Het zorgde wel voor wat oproer. Die twee mannen met het bootje zijn de hele nacht bij ons gebleven, het was erg gezellig."
Hoe was het met je gesteld na je diensten?
We hebben ervoor gekozen om alle dagen 24 uur lang verslag te doen van Maartens tocht. Wij waren en altijd bij. De NOS was er natuurlijk ook, maar niet altijd live. Wij wel! Ze vroegen zich soms ook bij de NOS af hoe het kon dat wij overal bij waren. Dat is echt een groot compliment voor de mannen van de techniek. Ik heb alle dagen gewerkt maar ik ben geen moment moe geweest. Dat kwam dinsdag pas. Je krijgt zoveel energie van zo'n evenement. Het heeft zo'n positieve uitstraling en dat straalt ook af op de Omrop."
Omrop Fryslân brak alle record met de non-stop uitzending van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Bijna een miljoen mensen hebben naar de Omrop gekeken en de online kanalen trokken ruim een miljoen bezoekers. Uit de hele wereld stroomden de berichten binnen. Op het hoogtepunt van de live-uitzending op televisie maandagavond keken er evenveel mensen naar de Omrop als naar bijvoorbeeld NPO3.