College Waadhoeke: snel werk maken van huisvesting arbeidsmigranten

De gemeente Waadhoeke moet snel aan de slag om arbeidsmigranten onder dak te krijgen. Dat willen burgemeester en wethouders. Ze stellen de gemeenteraad voor om alle adviezen over te nemen die een speciale werkgroep heeft gegeven. Die werkgroep heeft zich afgelopen tijd in de situatie verdiept met de buitenlandse werknemers in de gemeente en hun huisvesting.
Kassen tussen Oosterbierum en de zeedijk © Omrop Fryslân
Volgens de werkgroep is het verstandig om in ieder dorp niet meer dan een procent arbeidsmigranten op te nemen. En in een straat niet meer dan tien procent. Zo moet de leefbaarheid in de dorpen en wijken gegarandeerd zijn. Arbeidsmigranten die hier langer blijven zouden in de dorpen gehuisvest kunnen worden. Mensen die maar kort blijven zouden op het terrein van hun werkgever kunnen wonen, aan de rand van dorpen en wijken.
Het college van B en W vraagt de raad om 275.000 euro beschikbaar te stellen om al deze maatregelen door te kunnen voeren. Een van de eerste dingen die moeten gebeuren, is om afspraken op papier te zetten, zegt het college. En er zou een coördinator huisvesting en integratie arbeidsmigranten moeten komen.
Komende dinsdag bespreek de gemeenteraad het onderwerp in een speciale bijeenkomst. Twee dagen later moet er een beslissing worden genomen.