Feestelijke afsluiting van Streekweek: "Ik ga vanaf nu meer lokaal eten halen"

De biologische supermarkt 'Bio bij Jansen' in Leeuwarden organiseerde donderdagmorgen een ontbijt met lokale producten en verschillende lokale initiatiefnemers verzorgden s'middags een lunch in de weide bij Jorwert. Het is allemaal onderdeel van de afsluiting van de Streekweek.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
In de Streekweek was er extra aandacht voor lokale producten. De Streekweek is een initiatief van 'Eetbaar Fryslân'. Op verschillende plekken in de provincie was er van alles te beleven: van proeverijen en rondleidingen tot lezingen

Veel vraag

Bij 'Bio bij Jansen' merken ze dat er vraag is naar lokale producten. Het is soms nog erg lastig om de lokale producten in de winkel te krijgen. "Ik kan niet de hele dag rond gaan rijden om alles te gaan halen", vertelt Greet Jansen, eigenaar van de winkel. Vaak wordt het door de boeren zelf gebracht. Verder zoekt ze bij de groothandel zo veel mogelijk lokale producten, als die er zijn. "Wij bestaan nu drie jaar en het is voor ons zoeken en soms vinden mensen ons."
Verslaggever Wendy Kennedy was bij een ontbijt met streekproducten
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Om de Streekweek af te sluiten werd een speciale lunch georganiseerd in de weide bij Jorwerd. Met suikerbrood, eieren van Friese kippen en brood uit eigen molen werd geprobeerd om consumenten enthousiast te maken voor lokale producten. "We hebben met een paar van onze lokale producenten contact gehad en dat lijkt heel positief", zegt Simon Bijlsma van de organisatie. "Er is bijvoorbeeld een tuinfeest geweest in Sibrandabuorren waar 300 mensen langs kwamen. Dat was een groot succes."

Connectie tussen boer en consument

Bijlsma: "De Streekweek staat in het teken van alle inwoners van Fryslân en daarbuiten kennis te laten maken met de prachtige Friese producten. De connectie tussen de boer en de mensen die hun product eten is erg belangrijk." Dat lukte aardig, want Bijlsma kreeg veel reacties: "Er zijn veel Friezen die graag bekend worden met lokale producten."
De lunch in de weide was een groot succes, zo bleek uit de reacties van mensen. "Het eten is heerlijk, de smaak is veel sterker", vertelt een vrouw enthousiast, terwijl ze een quiche wegwerkt. "Ik denk echt dat ik vaker naar een lokaal bedrijf of boer ga, om mijn eten te halen."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort was bij de lunch in Jorwert

Volgend jaar weer?

De Streekweek werd dit jaar voor de tweede keer op rij georganiseerd, maar daar blijft het niet bij, als het aan Bijlsma ligt. "We hopen dat er een derde keer komt, zodat en komend jaar een nog grotere versie kan komen. Het idee is dan om de consument nog dichter bij de boer te brengen, en op grotere schaal."