Crone presenteert melkplan op afscheidsseminar: twee cent meer voor product

Burgemeester Crone van Leeuwarden wil dat burgers een paar cent meer voor melkproducten betalen. De opbrengst moet in een fonds voor Friese boeren worden gestort. Crone wil dat dit geld een bijdrage levert aan verbetering van de biodiversiteit en de landschapskwaliteit in onze provincie. Crone presenteerde de plannen op een seminar ter ere van zijn afscheid als burgemeester.
Seminar Fryske boeren
Op het seminar met de naam 'Friese burger voor Friese boeren' waren verschillende kopstukken uit de zuivelwereld te gast. Een van hen was Hein Schumacher, de topman van Friesland Campina. Hij ziet de plannen wel zitten. "De burgemeester raakt een fundamenteel punt: je moet de waarde terugbrengen naar degene die de waarde voor de natuur schept."
Je moet het wel goed uitleggen aan de consument, zegt Schumacher: "Je draagt bij aan het Friese landschap, aan de biodiversiteit, aan de vogelbescherming. Dat zijn thema's waar de consument best bereid is om een bijdrage te doen. Dus op zichzelf zijn we niet tegen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Crone zelf merkt ook dat mensen het wel zien zitten. "Allerlei mensen zeggen dat er zo iets moet gebeuren. We kunnen het niet allemaal door alleen de boeren laten oplossen. We moeten ze ook betalen als ze maatregelen nemen." Volgens Crone zou er een groen stickertje op de producten moeten komen die aangeeft dat je 2 cent meer betaalt. Een fonds moet dat dan weer uitbetalen aan de boeren.
Bang dat mensen de provinciegrens overgaan om dan ergens ander melk te kopen, is Crone niet. "De prijs van voedsel is al lager dan 10 jaar geleden. Het is slechts een kleine handeling, maar dan heb je toch iets goeds gedaan."
Ferd Crone en Hein Schumacher