Nalatenschap van Culturele Hoofdstad komt niet van de grond

Creatievelingen in Fryslân worstelen na het Culturele Hoofdstadjaar om zaken voor elkaar te krijgen. De culturele sector heeft vorig jaar een flinke boost gekregen van LF2018, maar is dit blijvend? Deze zorg leeft sterk.
Lânskipssymfony legacy LF2018
Op dit moment wordt er druk gepuzzeld over de legacy van LF2018. In juli zullen alle plannen voor de komende 1,5 tot 2 jaar worden gepresenteerd. Dat lijkt echter wat laat, want we zitten al op de helft van het nieuwe jaar. "Ze zijn ook afhankelijk van het geld van overheden. Zo heeft de provincie pas in november van 2018 geld beschikbaar gesteld voor de legacy en toen kon pas worden gestart met het maken van plannen", legt cultuurverslaggever Wendy Kennedy van Omrop Fryslân uit.
"Vergeet niet dat de voorbereiding van het Culturele Hoofdstadjaar jaren heeft gekost. En de gemeente Leeuwarden is op dit moment druk met het schrijven van een nieuwe cultuurnota voor de komende jaren."

Ieder jaar twee miljoen

Voor het vervolg op de Culturele Hoofdstad heeft de provincie voor 2019 en 2020 ieder jaar twee miljoen beschikbaar gesteld. En er ligt nu een nieuw coalitieakkoord, waarin tot en met 2024 in totaal 6 miljoen euro gaat naar de legacy. "En dan te bedenken dat de begroting van Culturele Hoofdstad 72 miljoen was."
Er zijn veel projecten die geld willen ontvangen. Bijvoorbeeld het gemeenschapsproject de LandschapsSymfonie n Eastermar. Dat is een samenwerking tussen amateurs en professionals, iets dat we in het Culturele Hoofdstad-jaar veel zagen en wat bijzondere producties opleverde.
De aftermovie op de Aldehou © Hoge Noorden
Janneke de Haan, regisseur van LandschapsSymfonie, denkt dat het stuk gewoon zal doorgaan. "Maar ik moet zeggen dat het wel meer werk kost om dat voort te zetten. Het is keihard werken om aandacht en geld te krijgen voor dit soort projecten. Terwijl het Culturele Hoofdstadjaar heeft laten zien dat het heel belangrijk is en dat er prachtige dingen kunnen ontstaan."

Budget

Volgens De Haan is het lastiger, omdat er gewoon minder geld is. "Er moet voor dit soort projecten een budget komen om die toch te kunnen laten ontstaan. Als het allemaal zo worstelen is, ben ik bang dat het straks niet wordt voortgezet. Dan vallen we eigenlijk terug op hoe het was voor het Culturele Hoodstadjaar.
Er wordt gezegd dat nu juist het 'momentum' is om door te pakken, omdat het anders te laat is. Wendy Kennedy: "Ik zie ook dat veel jonge creatievelingen terug zijn gekomen naar Fryslân of hier blijven hangen. Maar ik denk wel dat er gauw iets moet gebeuren, omdat er anders een risico is dat al deze mensen toch weer wegtrekken."
Momint út de aftermovie © LF2018
Janneke de Haan
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Verslaggever Wendy Kennedy was bij de try-out fan de LandschapsSymfonie