Robots op NHL Stenden: welke laat het ei vallen?

Een robot die een ei kan herkennen en verplaatsen. Dat presenteren studenten donderdag op NHL Stenden Hogeschool tijdens Robot Day. De 150 studenten hebben de robots zelf ontworpen en gebouwd. Vandaag moet blijken welke de beste is.
© NHL Stenden
De studenten hebben veel tijd gestoken in de robots. Volgens begeleider en docent Martine Molema hebben ze er alles voor over om te winnen. "Ze zijn hier eigenlijk wel de hele dag van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds om de laatste problemen op te lossen. Alles om de wedstrijd te winnen, dat is wel wat ze willen."
Begeleider en docent Martin Molema over hoeveel werk de studenten hiervan hebben gehad
De wedstrijd houdt in dat de robot een ei moet zoeken en in een bakje moet leggen. Dat alles zonder bestuurder. "De studenten krijgen een opdracht uit het echte leven", vertelt Molema. Een van de andere docenten kwam daarom met het idee om een robot voor een kippenboer te maken. Molema: "We geven de studenten dan de vrijheid om het probleem naar eigen invulling op te lossen."
Niels is een van die studenten. "Wij gebruiken een mobiele telefoon als supercomputer. Die heeft een goede camera en zijn sterk tegenwoordig. Daardoor kunnen we het ei makkelijk herkennen."
Ook student Jorunn heeft met zijn groepje een robot gemaakt. Hij vindt het project vooral heel mooi om te doen. "Wij werken samen met werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ik ben zelf een ICT'er. Dat is leuk om de verschillende disciplines samen te zien werken en veel van elkaar te leren."
Studenten over hoe de robots werken