Achtkarspelen tilt fietsroutes in de gemeente naar hoger niveau

Fietsers in de gemeente Achtkarspelen kunnen voortaan op elf plekken in de dorpen meer te weten komen over de cultuurhistorie van die plekken. De gemeente, Stichting Oud-Achtkarspelen en Stichting Keunstkrite hebben informatieborden geplaatst. Ook is er een digitale route te volgen met augmented reality.
© Gemeente Achtkarspelen
Verslaggever Bauke Deelstra was in Achtkarspelen
In 2013 ontwikkelde Achtkarspelen drie nieuwe fietsroutes. De routes, van zo'n 30 kilometer, gaan bij rijksmonumenten, kunstwerken en ander cultureel erfgoed in de Noardlike Fryske Wâlden langs. Al die fietsroutes in de gemeente zijn gebundeld in een fietsboekje.

App

Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om de drie afstanden via de app izi.travel te fietsen. Met behulp van de app krijg je op verschillende punten in de routes informatie over die plek. Zo krijg je oude foto's te zien, hoor je Friese gedichten en volksverhalen en kom je alles te weten over het landschap.
Op de borden die sinds kort langs de fietsroutes staan, staan gedichten en informatie over de verdwenen historie van Achtkarspelen. De gedichten zijn gemaakt door (oud-)inwoners van de gemeente. Bij ieder dorp in de gemeente is via de smartphone wat te beleven.
Bauke Deelstra praatte met mensen over de nieuwe fietsroute