Gemeente Leeuwarden wil lachgas op evenementen vanaf 2020 verbieden

De gemeente Leeuwarden is van plan de verkoop van lachgas per 1 januari 2020 te verbieden op evenementen. Dat zegt het college van b&w na vragen van de VVD en het CDA in de gemeenteraad. Het gebruik van lachgas in de horeca blijft voorlopig toegestaan.
Gemeente Ljouwert wol gniisgas ferbiede
De gemeente Leeuwarden ging op 4 maart in gesprek met horeca-ondernemers in het uitgaansgebied in Leeuwarden over de verkoop van lachgas en de regels waar ze aan moeten voldoen. Ook heeft de gemeente hen erop gewezen dat zij als verkopers de eerste verantwoordelijkheid hebben voor veilig gebruik van het gas.
© Omrop Fryslân
Lachgas van de 'balonnenboer' moet op dit moment voldoen aan keurmerken en certificaten. De verkoper kan daarmee aantonen waar het lachgas vandaan komt en zo heeft hij een officiële gasanalyse om te laten zien welke waarden er in het gas zitten.
Daarnaast moet de verkoper ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel of goede NVWA-artikelen hebben. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) kijkt erop toe dat lachgashandelaren zich aan de wet houden.

Landelijke ontwikkelingen

De gemeente wacht nu op de landelijke ontwikkelingen op het gebied van lachgas. Daarna zal er een nieuwe strategie worden opgesteld.