Metaal- en technieksector staakt vrijdag voor een betere CAO

Werknemers in de metaal- en technieksector zullen vrijdag 28 juni staken voor een betere CAO. Over het hele land leggen onder anderen installateurs, metaalbewerkers en monteurs 24 uur lang hun werk neer. In Fryslân wordt de stakingsdag bij De Fabriek in Leeuwarden gehouden.
Staking yn de metaalsektor © Pieta de Vries
Begin dit jaar waren er ook al verschillende stakingen door het hele land. Reden is dat de werkgevers uit de metaal en techniek niet in zijn gegaan op de eisen van de vakbonden. Die wilden onder meer vijf procent loonsverhoging en een generatiepact als recht.
Andere onderwerpen voor de CAO zijn een betere balans tussen werk en privé; afschaffing van jeugdschalen en concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid.

Betere afspraken voor jong en oud

Daarnaast moeten jonge werknemers een beter perspectief krijgen op vast werk, met ontwikkelingsmogelijkheden, goede begeleiding en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ondanks het grote tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, krijgen jonge werknemers flexcontracten en verlaten ze daardoor eerder de sector.
Oudere werknemers moeten door concrete en harde afspraken gezonder en gemotiveerder hun pensioenleeftijd kunnen halen.