Nieuw toetsingskader hotels Harlingen: "We trekken een grens en dat lijkt ons redelijk"

Wie in Harlingen een kleinschalige overnachtingsmogelijkheid wil beginnen, moet voorlopig even geduld hebben. Voordat nieuwe aanvragen worden behandeld, wil de gemeente eerst nieuw beleid vaststellen. Om 'het evenwicht tussen het ondernemingsklimaat en de leefbaarheid van Harlingen te borgen', legt de gemeente uit.
It gemeentehûs fan Harns © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Die verklaring doet het lijken alsof dat evenwicht er niet meer is. Dat bevestigt verantwoordelijk wethouder Hein Kuiken. "De laatste maanden is er echt een toename van het aantal aanvragen voor dit soort voorzieningen. Wat wij elke keer doen, is individueel kijken of zoiets past in de stad. Maar waar we eigenlijk niet naar kijken, is wat dat doet met het woon- en leefklimaat van onze stad." Daar wil de gemeente meer onderzoek naar doen.
Steeds meer gewone huizen worden gebruikt voor de recreatie. "Dat doet natuurlijk wel iets met het karakter van je stad. Daarom willen we er meer verdieping in aanbrengen, voordat we nieuwe aanvragen behandelen", vertelt Kuiken.
Wethouder Hein Kuiken
Dat besluit zal ook gevolgen hebben voor mensen die een huis willen kopen in Harlingen. "In Harlingen ervaren we al enige krapte op de woningmarkt. Deze ontwikkeling draagt daar in steeds grotere mate aan bij."
Er komt een inventarisatie van alle bestaande kleinschalige slaapplekaanbieders. Dat impliceert dat de gemeente geen idee heeft hoeveel het er zijn. "We hebben er natuurlijk wel gegevens van. Maar dat is allemaal op papier. We komen ook steeds vaker tegen dat mensen zonder toestemming van de gemeente zo'n voorziening in een pand." Dat komt dan aan het licht door bijvoorbeeld buren die klagen.

'Nieuw toetsingskader'

De aanvragen die er nu liggen, zullen nog wel worden behandeld. "Afgelopen dinsdag heeft het college dit besluit genomen. Alle aanvragen die er nu liggen, nemen we nog in behandeling. Maar vanaf nu niet meer. We trekken een grens en dat lijkt ons redelijk. We hopen dat dat nieuwe beleid na de zomer klaar is. Dan kunnen we met een nieuw toetsingskader aanvragen in behandeling nemen."