Meerderheid oppositie in Staten neemt coalitieakkoord 'voor kennisgeving' aan

Het nieuwe coalitieakkoord van CDA, VVD, FNP en PvdA is te algemeen, te onduidelijk en vol compromissen. Dat zegt fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie bij het debat in de Staten over het akkoord. Ook andere oppositiepartijen waren kritisch over de plannen die de partijen de komende vier jaar met Friesland hebben.
Nije Steaten
Alle oppositiepartijen, behalve 50Plus, nemen het akkoord dan ook voor kennisgeving aan. Ze willen hun handen vrijhouden om de komende jaren oppositie te vieren. Vicevoorzitter Albert van Dijk van Forum voor Democratie stelt dat inhoud en idealen niet belangrijk zijn voor de collegepartijen, maar het behoud van macht. Hij vindt het akkoord te abstract. "Ik vind het gewoon een tekortschieten", zegt Van Dijk.
Albert van Dijk van Forum voor Democratie
© Omrop Fryslân
Het coalitieakkoord is niet concreet genoeg, vindt Wiebo de Vries van ChristenUnie. Hij noemt daarbij als voorbeeld de leefbaarheid. "Daar staan een aantal resultaten benoemd, daar kun je alle kanten mee op. Draagt het dan echt bij aan die leefbaarheid?", vraagt hij zich af.
Wiebo de Vries van ChristenUnie
Volgens Romke de Jong van D66 is het coalitieakkoord een beetje dubbel. "Wij twijfelen of het glas nu half vol of half leeg is. Het zit vol met goede ideeën, maar wij missen de concrete uitwerking."
Romke de Jong van D66

Nieuwe gedeputeerden

Sander de Rouwe en Sietske Poepjes (CDA), Johannes Kramer (FNP), Avine Fokkens (VVD) en Douwe Hoogland (PvdA) zijn woensdagavond gekozen als gedeputeerden. Daarmee verlaten ze de bankjes van Provinciale Staten.
Anne Schelhaas en Anton Meijerman (CDA), Wopke Veenstra (FNP), Esther de Vrij (VVD) en Anne Zijlstra (PvdA) nemen hun plaatsen in.