Lamp met gezichten toont in provinciehuis diversiteit aan Friezen

In het provinciehuis in Leeuwarden is woensdag het kunstwerk 'Samen geven we een gezicht aan Fryslân' onthuld.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
Aanleiding is Artikel 1 uit de Grondwet, dat gaat over gelijke behandeling. De provincie vroeg Tûmba om mee te denken hoe dit artikel 1 meer onder de aandacht kon worden gebracht en toen is dit kunstwerk bedacht. Friese inwoners zijn opgeroepen om hun 'gezicht' in te zenden. Die zijn op een lamp getekend. Met deze gezichten wordt de diversiteit van Friesland getoond.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
Een van de gezichten op de lamp is van Eldin Cirikovic. Zijn verhaal staat ook in het boek opgetekend dat is gemaakt. Zijn vader vluchtte als kind uit het voormalige Joegoslavië en zijn vader komt van de Antillen. Eldin voetbalt op hoog niveau bij Blauw Wit in Leeuwarden. "Discriminatie is niet leuk, hoe meer mensen meedoen, hoe minder er wordt gediscrimineerd."
"Artikel 1 is er voor de mensen, niet voor een stuk aan de muur", vertelt Tûmba-directeur Mirka Antolovic. "Met kunstenaars hebben we dit bedacht om mensen letterlijk in het licht te zetten. De lamp blijft staan, zodat mensen en ambtenaren er telkens aan worden herinnerd."
Eldin Cirikovic deed mee aan dit project
Tûmba-directeur Mirka Antolovic