Levende maanvis aangetroffen in de Waddenzee

In de Waddenzee was dinsdag een bijzonder dier te zien De bemanning van een onderzoeksschip van het Nioz (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) zag namelijk een maanvis. Het schip voer in de Blauwe Balg, een vaarroute tussen Terschelling en Ameland, toen de bemanning de vis zag. Maanvissen worden zo nu en dan levend gezien in de Noordzee, maar bijna nooit in de Waddenzee.
Het ging om een jong exemplaar van zo'n 60 centimeter. Volwassen maanvissen kunnen een lengte van wel 4 meter en een gewicht van meer dan 2.000 kilo bereiken. Het zijn oceaanvissen die voorkomen in gematigde en tropische oceanen. Ze eten kwallen, plankton en kleine vis.
In december van vorig jaar werd er nog een dode maanvis gevonden op het strand van Terschelling.
Nioz-onderzoeker Sander Holthuijsen was op het schip en zag de karakteristieke vin van de maanvis boven het water uitsteken. Omdat het water zo kalm was, konden de onderzoekers de vis lange tijd goed volgen en filmen. De kenmerkende zwembewegingen van de maanvis worden veroorzaakt door het stijve lichaam en de lange vinnen die als roeispaan worden gebruikt.
Maanvissen worden ook vaak dobberend aan het oppervlak gezien, maar zwemmen doen ze wel rechtop. Omdat maanvissen zich niet zo goed redden in ondiep water of de branding spoelen ze ook regelmatig aan op de Nederlandse stranden. Dit exemplaar maakte echter een gezonde indruk en zwom actief weg voor een nieuwsgierige zeehond.
Onderzoeker Sander Holthuijssen van het Nioz