Honderden muizen overleven klim bij Jeltesleat niet: "Het is een apart fenomeen"

De provincie onderzoekt of er maatregels mogelijk zijn bij het aquaduct onder Jeltesleat bij Hommerts, om te voorkomen dat er elke dag honderden muizen naar beneden vallen. De muizen lopen over de betonnen rand, maar ze vallen er dan af en belanden dood op het fietspad.
Hûnderten mûzen oerlibje klim by Jeltesleat net
Zo'n twee weken geleden begon het, volgens Auke Minne Hofman uit Hommerts. Hij fietst elke dag twee keer door het aquaduct. "Het is in apart fenomeen. De eerste dagen lagen er een paar, maar elke dag kwamen er meer bij en sinds deze week liggen er elke dag meer dan honderd muizen. De meesten zijn nu dood en af en toe zie ik een zwaar verwond beest rondkruipen."
Volgens hem zou het kunnen komen doordat de tegels aan de binnenkant glas zijn. "Met name in de nacht klimmen ze en vallen ze neer. Een keer lagen er zelfs 300 muizen op het pad. Ze vallen wel zo'n acht meter naar beneden." Hofman heeft contact gezocht met de provincie en die laten de muizen nu elke dag opruimen.
"Er is een muizenplaag, en sommige mensen zullen er niet rouwig om zijn dat ze er dood liggen. Maar het kan niet weken zo doorgaan. Wat de oplossing is, weet ik zo ook niet."
© Kappers Media
Auke Minne Hofman
De provincie denk na over een oplossing. "Dat is nog niet zo eenvoudig", vertelt Jaap Leijenaar van de provincie.
Muizen klimmen overal langs. Mogelijk is een wildrooster een idee, of een soort kunststof plaat. Het gaat ook wel om een groot gebied, met name aan de zuidkant van het aquaduct, aan de kant van Woudseind. Er zijn wel plaatsen om over te steken, zoals de vlonder bij het kanaal, maar je kunt er geen bordje met een richting bijzetten. Je kunt ze er niet heen wijzen."
Jaap Leijenaar