Leeuwarden blijft inzetten op watertechnologie, toerisme en agrifood

Leeuwarden blijft de komende jaren inzetten op watertechnologie, toerisme en agrifood. Die sectoren zijn goed voor de werkgelegenheid en zorgen voor veel inkomsten. Daarnaast moet er worden ingezet op digitale veiligheid, zorginnovatie en goed oud worden. Het zijn de speerpunten van het nieuwe economische beleid van de gemeente Leeuwarden tot en met 2022.
© Gemeente Ljouwert
Op korte termijn wil de gemeente Leeuwarden ervoor zorgen dat mensen aan het werk gaan, maar aan de andere kant willen ze er ook voor zorgen dat ze klaar zijn voor de toekomst. "Dat houdt in dat we met alle Friese gemeenten één economisch beleid maken en dat we daar één programma van maken: onderwijs, arbeidsmarkt en economie", zegt wethouder Friso Douwstra van economische zaken.

Krimp

Een van de grootste bedreigingen voor de economische ontwikkeling in Fryslân is de krimp. Ruim 20 procent van de arbeidsbevolking dreigt te verdwijnen. Dat heeft consequenties voor de bedrijvigheid.
"Wat wij willen, is dat we nog meer profiteren van de economische markten waar we sterk in zijn, dus watertechnologie, agrifood en toerisme", zegt Douwstra. "Aan de andere kant moeten we ook openstaan voor innovatie."
Het moet volgens Douwstra echter niet alleen gaan om werk, het moet ook gaan om welzijn.
Wethouder Friso Douwstra aan het woord
Ook onderwijs speelt een belangrijke rol. "Bijvoorbeeld als je kijkt naar watertechnologie. Daar betrekken we nu alle onderwijssectoren bij. Dus van de basisschool tot het hoger onderwijs. Breng ze maar met elkaar in contact."

Braindrain

Van groot belang wordt het tegenhouden van de zogenaamde 'braindrain'. "Je moet Leeuwarden dan ook positioneren als 'the place to be'. Als je dan een goed vestigingsklimaat hebt, maak je de stad aantrekkelijk."