Gedeputeerden Michiel Schrier en Klaas Kielstra nemen afscheid

Michiel Schrier van de SP was vier jaar geleden nog de opvallendste nieuwkomer in het college van Gedeputeerde Staten in Fryslân. Zijn partij kwam voor het eerst in de geschiedenis in het Friese dagelijkse bestuur, in een college met CDA, FNP en VVD. Maar langer dan vier jaar duurt het avontuur niet voor Schrier. De SP verloor bij de laatste provinciale Statenverkiezingen 3 van de 5 zetels. De partij wordt in het nieuwe college vervangen door de PvdA.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het nieuwe college wordt deze woensdagavond geïnstalleerd. Hoewel Michiel Schrier verder gaat als fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten, moet hij zijn kamer opruimen en afscheid nemen van zijn vaste medewerkers.
"Mijn kamer is al leeggehaald, de kastjes zijn leeg, alles is van de muur, de posters zijn van het bord. Ja, zo moet dat." Schrier gaat eerst op vakantie en dan ander werk zoeken. "Ik ga kijken wat voor leuke uitdaging er is. Het is prachtig om in de publieke zaak te werken. In een actueel thema als energietransitie kan ik wat betekenen voor Friesland of ergens anders in het land."
Hij kijkt met veel plezier terug op de afgelopen periode. "Met heel veel plezier zit ik hier elke dag weer."
Hij sluit niet uit dat hij weer terugkomt. "Over vier jaar is er weer een kans en dan gaan we gewoon weer vrolijk meedoen," zegt de nu nog gedeputeerde Michiel Schrier.
Michiel Schrier
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Na vier jaar komt er ook een einde aan het gedeputeerde-zijn van VVD-er Klaas Kielstra. Hij had zelf graag verder gewild als bestuurder in het provinciehuis, maar zijn fractie in Provinciale Staten had liever Avine Fokkens als de nieuwe gedeputeerde in een college dat de VVD de komende jaren vormt met het CDA, PvdA en FNP.
"Je verzamelt in vier jaar tijd heel wat spullen, zeker als je regelmatig in het buitenland bent. De zaken waaraan ik gehecht ben, waaraan een verhaal zit, neem ik mee naar huis."
Hij is blij met het geld dat voor de sluis bij Kornwerderzand onlangs nog is gekomen. "Mooi dat dat de laatste weken nu is gelukt. Ik ben een tevreden gedeputeerde. Ik heb het erg naar mijn zin gehad. We hebben mooie dingen gerealiseerd en waren echt een team."
En wat gaat hij nu doen? "Ik ben me aan het oriënteren. Ik ga voor mezelf beginnen, en mogelijk iets met kunst doen. Maar ik ga eerst op vakantie, rust nemen. Maar we moeten ook vooruit en daar heb ik zin in."
Helemaal verdwijnen doet Kielstra niet. Hij wordt de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten. Dat was weer de vorige functie van Avine Fokkens. "Ik ga dus half weg. De politiek ligt dicht bij me, Fryslân ligt dicht bij me, dus ik blijf actief", zegt nu nog gedeputeerde Klaas Kielstra.
Klaas Kielstra