Beheerplan voor reeën aangepast; focus ligt op minder aanrijdingen

Er mogen vanaf volgend jaar niet meer dan vijfhonderd aanrijdingen met reeën op de Friese wegen zijn. De provincie past het eerdere beheerplan voor de overlast door reeën aan op het beperken van aanrijdingen. Het beheer op grond van een maximaal aantal reeën in onze provincie wordt daarmee losgelaten.
© I. Przykuta, Wikipedia
"Tot nu toe werd het afschieten van reeën gebaseerd op het aantal reeën in Fryslân. Wij wilden dat niet boven de 6.000 reeën hebben, met als oogmerk het belang van verkeersveiligheid. Dat hebben we aangepast. We willen nu niet uitgaan van niet meer dan 500 aanrijdingen."
Er komt actiever beheer in zogenaamde 'hotspots', plekken waar veel aanrijdingen zijn. "Het is de bedoeling dat de Faunabeheereenheid daar voorkomt dat auto's in botsing komen met reeën."
Gedeputeerde Johannes Kramer over de reeën
De meeste aanrijdingen vinden plaats op de zogenaamde hoofdwegen met een bosrijk landschap. Voorbeelden zijn de N351 tussen Scherpenzeel en Oosterwolde, de N381 tussen Drachten en Appelscha, en de N380 tussen Oudeschoot en Donkerbroek.

Beschermde diersoort

Reeën zijn een besschermde diersoort. Afschieten mag pas als er preventieve maatregelen zijn genomen. Het beheer van de reeënstand mag alleen met een goedgekeurd Faunabeheerplan. "Je mag ze alleen aanpakken als je daar een in de wet genoemd belang bij hebt." Daarom wordt er nu ingezet op verkeersveiligheid.
Het aantal geregistreerde aanrijdingen in de periode 2015 tot 2018 waren 388 in 2015, 408 in 2016, 584 in 2017 en 497 in 2018.