Onderzoek ecologische gevolgen containerramp richt zich op plasticdeeltjes

Er komt een onderzoek naar met name kleine stukjes plastic in en om het Waddengebied. Het gaat dan om stukjes tussen de 100 nanometer en 5 millimeter groot. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat dinsdag naar buiten gebracht.
Seestjer mei stikjes plestik © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Om meer te weten te komen over met name de ecologische gevolgen van de containerramp begin dit jaar, komen er binnenkort veel onderzoeken aan. De Waddenacademie coördineert dat en adviseert het rijk daarover.
Het onderzoeksprogramma moet duidelijkheid geven en vragen over de bronnen, de verspreiding en de transformatie van het afval beantwoorden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de invloed op het milieu en het eten van alles wat in het gebied leeft. Daarnaast is er ook aandacht voor de invloed op de mens. Hoe voelen mensen zich bij al dat plastic afval in de Wadden en heeft zoiets invloed op het toerisme?
De onderzoekers zullen ook proberen of mensen anders met plastic omgaan. Daarbij wordt onderzocht hoe zo'n groot ongeval voorkomen kan worden en wat niet alleen de gevolgen zijn van de vervuiling, maar ook van het opruimen en bergen van het afval op het milieu.