Provincie en gemeenten brengen geen kosten in rekening na Elfstedenzwemtocht

De Friese overheid brengt geen kosten in rekening bij de organisatie van de Elfstedenzwemtocht. Zowel de provincie als alle betrokken gemeenten doen zo een bijdrage aan de stichting van Maarten van der Weijden. "We hebben met liefde een bijdrage geleverd", zei commissaris van de Koning Arno Brok.
Maarten the day after 'tafelpetear' (lange bydrage)
De provincie Fryslân, alle betrokken gemeenten, het Wetterskip en de veiligheidsregio hebben in totaal voor een paar ton aan kosten gemaakt, zegt Brok. "Alle gemeenten die aan het traject zaten, hebben meegedaan", vertelt Brok. Hij wil daarbij met nadruk de gemeenten Dantumadeel en Tytsjerksteradiel noemen. "Zij hadden geen stad aan de route, maar deden wel mee."
© Casper van Aggelen
Van der Weijden heeft met zijn monstertocht op zijn minst 3,9 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dat bedrag is nog een tussenstand. Waarschijnlijk loopt het nog op. En Fryslân stond mooi op de kaart, vindt Brok. "Dit was Fryslân op zijn best. Voor onze provincie is het een grote promotie geweest. Alle kijkers komen nog wel eens langs, denk ik."