Warmterecords gesneuveld, eerst nog een plaknacht en daarna koeler

Fryslân heeft er een nieuw warmterecord bij, zegt weerman Piet Paulusma. Voor de hele provincie geldt dinsdag een nieuw hitterecord. In Frieschepalen werd het maar liefst 34,5 graden, in Grouw en Lippenhuizen 33,4 en in Leeuwarden 32,3 graden. De afgelopen nachten zijn de waarmterecords ook gesneuveld. Stavoren en Lauwersoog, Terschelling en Vlieland lieten ook nieuwe records zien.
© Omrop Fryslân
MAar er liggen buien boven de Noordzee, zegt Piet Paulusma. "Het zou me niet verbazen als er vanavond of vannacht in het Waddengebied een bui valt." Verder blijft het warm en droog. Rond 20.00 uur is het op de Waddeneilanden nog altijd 24 of 25 graden, 27 tot 30 graden in andere gebieden in de provincie. Maar de wind draait naar westnoordwest en daardoor koelt het wat af.

Verkoeling

Woensdag is het veel minder warm. Er is zon en bewolking en het wordt ongeveer 21 graden. Op sommige plekken is het 14 graden kouder dan dinsdag. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 19 graden en in het oosten van de provincie 24 graden. Het koele zeewater heeft invloed op de wind. 's Nachts koelt het af tot 12 graden. "Kunnen we ook weer eens een keer goed slapen", zegt Piet Paulusma.

Weekend weer boven de 25 graden

Donderdag aardig wat zon en 20 of 21 graden. Vrijdag hetzelfde weer, maar dan een graad warmer. Het weekend komt de warmte terug met zaterdag 27 of 28 graden. Zondag ongeveer 25 en nog altijd droog.
Luister naar Piet Paulusma