Gelukkig slechts één, licht ongeval in Fryslân tijdens 112-storing

Met de grote telefoonstoring bij KPN was het alarmnummer 112 gisteren een tijd onbereikbaar. Tijdens de storing hebben er zich in Friesland gelukkig geen grote ongelukken voorgedaan. "Wij hebben één melding gehad. Bij een brandweerpost kwam één burger melding maken van een verkeersongeluk. Maar het viel mee, het ging om blikschade. Dit was eigenlijk het enige incident in Fryslân voor de brandweer," zegt Baukje de Wal van Veiligheidsregio Fryslân.
Aldergeloks mar ien, licht ûngelok yn Fryslân mei de 112-steuring
De storing veroorzaakte volgens De Wal wel veel onduidelijkheid. "Het was heel vervelend, want wanneer is zo'n storing opgelost?"

Brandweerlieden op elke kazerne

De brandweerlieden waren natuurlijk niet allemaal telefonisch bereikbaar, geeft De Wal aan. "Maar de vrijwilligers van de brandweer in Fryslân hebben een pager. Ze zijn gealarmeerd met het bericht: melden op de eigen kazerne. We hebben in Fryslân 65 kazernes, zo'n 1.000 vrijwilligers en een beroepspost in Leeuwarden die altijd bemand is. Dus, er waren inderdaad vrijwilligers op elke kazerne. Ze waren allemaal bemand."
Op elke kazerne waren brandweerlieden beschikbaar. "Er waren in ieder geval vier mensen aanwezig. Bij voorkeur zouden dat zes of meer moeten zijn in verband met de bemanning voor een tankautospuit."
De Wal: "Het was voor de brandweerlieden ook niet duidelijk hoe lang ze op de kazernes moesten blijven. Maar ze moesten wel bereikbaar zijn voor burgers, en daarnaast konden mensen ook nog het noodnummer gebruiken dat gisteren werd ingesteld."

Geen last van verkeerd nummer

Op een gegeven moment bleek dat er een verkeerd nummer in omloop was. "Wij hebben daar geen last van gehad. We hebben ons beperkt tot de informatie die we van hogerhand hebben gekregen en we hebben meteen de goede nummers bekendgemaakt, zoals de politie en de meldkamer doorgegeven hebben."
Al met al is De Wal blij dat het in Friesland goed is afgelopen en dat er geen grotere ongevallen waren. "Er komen nog wel evaluaties: hebben we het goed gedaan? Maar zoals het nu is: ja."
Veiligheidsregio Fryslân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Baukje de Wal van Veiligheidsregio Fryslân