Maartens boodschap voor de Friezen: "Fryslân boppe, dank jullie wel!"

"Dit kan alleen maar in Fryslân", zei Maarten van der Weijden dinsdag na een goede nachtrust. Met elf stempels op zak, ongeveer vier miljoen euro voor onderzoek naar kanker en een - voor zijn doen - lange nacht slaap achter de rug kijkt hij terug op een magisch weekend. Omrop Fryslân stelde hem in een live interview dé grote vraag: hoe gaat het met hem, na die monstertocht van 195 kilometer bij de elf steden langs?
MAARTEN VAN DER WEIJDEN interview
Daar zit hij dan, in het Oranjehotel in Leeuwarden. Maarten van der Weijden ziet er moe uit en op zijn lichaam heeft hij plekken en verwondingen. Maar hoe voelt hij zich zelf? "Ik voel me goed! Beter dan vorig jaar. Ik heb wel last van schuurplekken, op mijn arm, nek en oksel. Dat doet het meeste zeer. Maar dat is relatief. Als je 200 kilometer hebt gezwommen, dan valt dat mee."
Het grote verschil met vorig jaar is natuurlijk dat Maarten nu de volledige route heeft afgelegd. Hij ging ook met een andere mentaliteit het water in, waardoor hij zich beter voelde. "Ik voel me lichamelijk ook beter. Vorig jaar was een lijdensweg. Ik heb genoten van de mensen op kant", vertelt Maarten. "Het ging goed en het bleef goed gaan. Het water werd mijn thuis. En de tocht was daarom plezieriger dan vorig jaar."

Betoverd

Maarten heeft Fryslân betoverd. Als hij terugkijkt op zijn tocht, zullen de doorkomsten in de steden hem het meest bijblijven. "De doorkomsten waren massaal en heel bijzonder. Hoe verder ik kwam, hoe massaler ze werden. Fantastisch!"
"Stavoren was waanzinnig, Workum was een groot feest, Bolsward was laat, maar ook een groot feest, Harlingen erg vroeg, maar ook al vol. Franeker was het massaal. Daarna werd het maandag en dacht ik dat iedereen aan het werk was. Dus dat Dokkum zo vol stond, was bizar. Dit kan alleen maar in Fryslân. De Friezen zijn zo bijzonder. Ik voel me enorm gedragen en gesteund."
© Anton Kappers
Een bijzonder moment was toen Maarten over de sluis bij Wier werd getakeld. Daar konden zijn dochters zijn hand pakken en een stukje met hem 'meezwemmen'. "Ik hou van zwemmen. De Elfstedentocht was dan ook het mooiste wat ik me kon voorstellen. En het is gebleken dat dat zo is. Ik dacht ook: we moeten dit samen doen."
Maarten zijn vrouw Daisy en zijn twee dochters waren er de volledige tocht bij. "Als gezin hebben we die keuze gemaakt, dat mijn dochters er in Wier bij waren en bij Burdaard een stempel gaven."

"Stug doorgaan"

Er waren ook rustiger momenten, want zo nu en dan zwom Maarten in het donker en waren er geen toeschouwers. Waar dacht hij aan, als hij even geen mensen hoorde? Wat ging er door zijn hoofd? "Het is stug door naar het volgende punt. Het punt waar ik drinken krijg, dat ik weer een afstand heb. Ik kijk naar de mensen op de kant, welke kleren ze aan hebben en wat voor spandoeken ze hebben."
De tocht ging dus niet alleen maar over rozen. Er waren ook lastige momenten. "Ik heb het zaterdagnacht en maandagochtend wel zwaar gehad. Toen we vlak voor Bartlehiem lagen en iedereen er wel zomaar vanuit ging dat ik het wel ging halen. Maar ik had het wel zwaar en ik ging langzamer zwemmen. Maar heb het toch gered!"
Maarten vond de tocht wel minder zwaar dan vorig jaar. Toen moest zijn vrouw Daisy hem na 22 uur zwemmen weer het water in praten, vertelt hij. "Dat heb ik nu niet gehad."
© Omrop Fryslân
"Het was fantastisch. Ik heb wel geleerd van vorig jaar: je moet geen uitspraken doen over een jaar later." Maarten denkt dat hij het niet weer opnieuw zal proberen. "Ik denk dat dit het wel was. Maar het is echt nog te vroeg om daar iets over te zeggen."
De tocht eindigde niet op de Bonkevaart, zoals bij de Elfstedentocht op schaatsen. Of Maarten dat jammer vindt? "Natuurlijk wil je iedereen gunnen dat die erbij kan zijn. Ik ben niet betrokken geweest bij die keuze, maar wat ik me kan voorstellen: je moet het wel veilig houden. Het was de beste optie en ik vind het fijn dat het zo gelopen is."

Boodschap voor de Friezen

De zwemmer heeft dus veel steun gehad aan alle Friezen die aan de waterkant stonden met muziek, spandoeken en motiverende uitroepen. Maartens boodschap voor de Friezen: "Fryslân boppe, dank jullie wel!"
Maarten the day after