Huisarts over Maartens fysieke toestand: "We zijn enorm verrast na de finish"

Huisarts Marco Blanker is opgetogen over de fysieke toestand van Maarten van der Weijden na zijn Elfstedenzwemtocht. Hij stond Van der Weijden al voor de tweede keer bij. "We zijn eigenlijk onwijs verrast na de finish. Dat hij zelf uit het water kwam, kon staan, kon lopen en kon praten. Er stonden een brancard en een rolstoel klaar, maar die heeft hij niet gebruikt."
Húsdokter oer Maartens fysike tastân: "We zijn onwijs verrast na de finish"
Toch was het volgens Blanker niet vanzelfsprekend dat Maarten zo goed zou presteren. "Zondagavond ging het vrij snel heel slecht, vlak voordat we hem rond Bartlehiem weer even lieten slapen. Zijn vermoeidheid wed plotseling veel slechter. Maar gelukkig was alles op dat moment geregeld en stond het bed al klaar. Dus hups, uit het water, op het bed en slapen."

Langer slapen

Ook op een ander concert ging Van der Weijden eerder slapen dan gepland. "We hebben hem een half uur eerder laten slapen omdat hij op een gegeven moment misselijk werd. Maar na drie uur slaap was de misselijkheid helemaal weg."
Maarten kon de tocht aan, volgens Blanker. "Het feit dat hij de finish gehaald heeft is het bewijs ervan." Een groot aandeel hierin was dat de slaappauzes langer waren dan vorig jaar. "Het woord 'staken' is nooit in mij opgekomen. We wisten veel meer dan de vorige keer en hebben daar veel van geleerd."
Het woord 'staken' is nooit in mij opgekomen.
Huisarts Marco Blanker

Uitlaatgassen van invloed?

Een punt van discussie waren de uitlaatgassen van de boten om Maarten heen. Maar daar kan Blanker kort over zijn, uitlaatgassen hadden geen negatieve invloed op de prestaties van Van der Weijden. "We hebben metingen gedaan van de koolmonoxide, gemeten bij de uitlaat van de praam. Vlak voor de uitlaat is er 5 ppm gemeten, parts per million. Daar mag je al gewoon acht uur in werken, en dat was echt vlák voor de uitlaat."
Maarten zal er dus geen last van hebben gehad. "De andere boot gaf ietsje meer ppm, maar dat was ook verwaarloosbaar. Het is dus een broodjeaapverhaal, daar hoeven we het niet meer over te hebben."

"Friesland op z'n kop"

Blanker: "Wat Maarten gedaan heeft en wat het hele team om hem heen gedaan heeft, daar ben ik trots op. Ook op al die mensen die niet voor de camera's kwamen. We hebben Friesland op z'n kop gezet."
Een van de mooiste momenten vond Blanker het weerzien met Burdaard: "De herinnering van vorig jaar, toen hij daar moest stoppen, en de impact daarvan. Al het gejuich voor Maarten. In Burdaard is een prachtige sculptuur van Maarten geplaatst. Dat maakt het heel emotioneel, waar de crew toch wel een brok van in de keel kreeg."
"En later in de tocht de binnenkomst in Dokkum. Tussen Burdaard en Dokkum staan niet veel huizen en het was een gewone werkdag op dat moment. Maar bij Dokkum kwamen we in een soort arena terecht. Ik weet niet of iemand het daar droog heeft gehouden."