Twintig organisaties claimen 3,35 miljoen euro voor containerschade MSC Zoe

Er ligt nu een claim van 3,35 miljoen euro bij rederij MSC in verband met het in zee belanden van 342 containers begin dit jaar. Het Rijk wil daar 2,64 miljoen euro van hebben en de gemeenten plus natuurbeheerders claimen 710.000 euro. De vijf Waddengemeenten vragen daarvan 280.000 euro.
Tweintich organisaasjes claime 3,35 miljoen euro foar kontenerskea MSC Zoe
Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag is er een vast overleg met de Tweede Kamer met Van Nieuwenhuizen en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin dit aan de orde komt.
Het geld dat nu teruggevraagd wordt, is onder andere uitgegeven aan het inschakelen van derde partijen, materiaalhuur en de inzet van eigen personeel. De claim is medio mei ingediend. Rijkswaterstaat dringt bij rederij MSC aan op een snelle betaling.

Voldoende tijd gehad

De minister schrijft dat de reder nu wel voldoende tijd heeft gehad. "Als dit nog langer op zich laat wachten, zal ik mij genoodzaakt zien andere wegen te bewandelen om te bewerkstelligen dat claims worden betaald."
Los van deze claim, die via het door Rijkswaterstaat opgezette schadeloket loopt, zijn er ook nog vissers die op een vergoeding wachten voor hun schade. Een van hen is nu betaald.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
De bergingsoperatie is nog niet klaar, schrijft de minister ook in antwoord op Kamervragen. Er zijn in totaal 1.800 'objecten' gevonden en van de zeebodem gehaald, die afkomstig zijn van de MSC Zoe. Dat was op 26 mei helemaal afgerond, heeft de berger laten weten.
Rijkswaterstaat controleert op dit moment of dat ook goed is gedaan. Mocht er toch nog meer liggen, dan heeft MSC daar in de week van 14 juli een bergingsschip voor gereserveerd. Rond 1 juli wordt er nog een proef gestart om met een vissersschip klein afval van de zeebodem te halen.

3.200 ton aan materiaal in zee

Op zijn snelst is de hele bergingsoperatie eind juli afgelopen. Er is in totaal 3.200 ton aan materiaal, dus containers met inhoud, in zee beland. Tot en met 17 juni is daarvan uit het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee 2.338 ton opgeruimd. Van een klein deel van wat de Duitsers hebben opgeruimd, is het gewicht echter onbekend.
Dat geldt ook voor spullen die in de eerste dagen na de ramp van de kust zijn gehaald. Maar in de toekomst kan er nog afval aanspoelen en de minister wil dat de rederij geld reserveert om de kosten van het opruimen daarvan te dekken.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries