Gemeente aan de slag met Burgerbesluit over centrum Heerenveen

De gemeente Heerenveen gaat aan de slag met het Burgerbesluit over het centrum van de plaats Heerenveen. Dat is de uitkomst van de raadsbijeenkomst maandagavond. De gemeenteraad heeft unaniem besloten de plannen voor het centrum aan te pakken. Dat is een primeur in de geschiedenis van de gemeente.
© Gemeente Hearrenfean
Er werd namelijk niet eerder een Burgerbesluit als uitgangspunt genomen voor een raadsbesluit. "Het is een intensief traject, waarin de plannen gemaakt zijn samen met de inwoners. Een prachtige vorm van samenwerken", zegt burgemeester Tjeerd van der Zwam erover.

G1000Heerenveen

Het Burgerbesluit bestaat uit 47 voorstellen om het centrum van Heerenveen te verbeteren. Die voorstellen kwamen bij elkaar op een Burgertop in Heerenveen in februari. Die top was onderdeel van de G1000Heerenveen.
Een G1000 (Groep van duizend) is een openbaar gesprek tussen een grote groep inwoners, ondernemers, ambtenaren en politici. Het is een methode om samen besluiten te nemen over belangrijke zaken in een gemeenschap.

Van klein tot groot

De voorstellen lopen van klein en concreet zoals meer bankjes, fietsenstallingen watertappunten, tot grotere en duurdere plannen uiteen. Zo zou er meer groen moeten komen en meer ontmoetingsplekken. Ook zou er meer ruimte voor cultuur moeten komen met een cultuurpark, cultuurhuis, cultuurbureau en een cultuurroute.
De leden van de monitorgroep, die is ontstaan uit de speciaal ingestelde Burgerraad, zullen het proces bewaken en meehelpen in de uitvoering ervan.

Hoe nu verder?

Het college van B&W heeft de opdracht gekregen om te kijken naar de haalbaarheid, consequenties en mogelijkheden van de voorstellen. In november besluit de gemeenteraad over wat er gaat gebeuren; welke plannen al op korte termijn uitgevoerd kunnen worden en waarvoor meer tijd nodig is.