Aantal zelfmoorden in Fryslân is de afgelopen twee jaar gedaald

Het aantal zelfdodingen in Nederland is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag zijn verschenen. Ook in Fryslân maakten minder mensen zelf een einde aan hun leven. In 2016 waren het nog 14 zelfdodingen op 100.000 inwoners, maar in 2018 waren het er 12.
© Omrop Fryslân
In Nederland daalde het aantal zelfdodingen in 2018 ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral onder mannen kwam zelfmoord veel minder voor; het daalde met zo'n 10 procent. Onder vrouwen steeg het aantal zelfmoorden juist. In totaal maakten 1.829 zelf een einde aan hun leven.

Snelle daling

Hoewel het aantal zelfmoorden in verhouding tot het aantal inwoners in Fryslân in het afgelopen jaar daalde, en ook harder daalde dan het landelijk gemiddelde, is het in onze provincie nog steeds vrij hoog. Fryslân komt op een tweede plaats. Alleen in Zeeland was het aandeel groter: van de 100.000 inwoners pleegden daar vorig jaar ruim 13 mensen zelfmoord.
Landelijk daalde het aantal zelfmoorden in alle leeftijdsgroepen, behalve in die tussen de 20 en 40 jaar. In die groep steeg het aantal zelfmoorden van 400 naar 464.

Campagne

GGD Fryslân startte in 2017 een campagne om zelfdoding te voorkomen. Frans Haenen van GGD Fryslân is blij met de nieuwe cijfers. "We zitten nog steeds boven het landelijk gemiddelde, maar de daling gaat in Friesland veel sneller dan in de rest van het land." Of de snelle daling in Fryslân komt door de campagne weet Haenen niet, daar is geen onderzoek naar gedaan.
Op 10 september is het suïcidepreventiedag en rond die datum organiseert GGD Fryslân weer een campagne. "De campagne zal vast zijn effect gehad hebben, en daar moeten we mee doorgaan", aldus Haenen.
Heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl