MCL blij met geld voor kankeronderzoek, maar er is nog veel meer nodig

Bijna vier miljoen euro heeft Maarten van der Weijden opgehaald met zijn Zwemelfstedentocht, en het ziet ernaar uit dat het bedrag nog zal oplopen. Het geld is bedoeld voor kankeronderzoek. Op het MCL zijn ze erg blij met al het opgehaalde geld.
© Omrop Fryslân
Volgens internist-hematoloog in het MCL Esther de Waal is het zeer belangrijk dat Maarten van der Weijden dit geld heeft opgehaald. "Kanker is een ziekte die heel veel mensen treft en kankeronderzoek kost heel veel geld. Het is super dat er op deze manier zo veel geld bij elkaar wordt gebracht."
Vorig jaar werd er ongeveer 5 miljoen euro opgehaald, dit jaar 4 miljoen. Haalt negen miljoen euro iets uit of is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Dat is natuurlijk een enorme berg geld en hij is natuurlijk een topper dat hij dit heeft gedaan. Dus ik zou het zeker geen druppel op een gloeiende plaat willen noemen, maar onderzoek doen kost wel heel veel geld...", legt De Waal uit.
Esther de Waal over het opgehaalde geld
Het lijkt erop dat er veel acties zijn om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Maar waarom nu net voor die ziekte? Wat maakt kanker anders dan andere ziektes? "Ik denk dat dat er voor een deel te maken heeft dat het echt heel veel mensen treft. Bijna iedereen kent wel iemand in z'n familie die hiermee te maken heeft. Er overlijden veel mensen aan, dus het is een ziekte die veel impact heeft op mensen rondom kankerpatiënten."

Rijk land

Dat zo'n grote inspanning nodig is in een rijk land als Nederland, kan als dubbel worden opgevat. "Dat is dan misschien toch wel onze menselijke aard. Je voelt ten eerste met Maarten mee vanwege deze topprestatie. En ten tweede is hij ex-kankerpatiënt, die heel goed weet wat zo'n traject inhoudt. Dat maakt denk ik ook wel indruk op mensen, dat je na zo'n behandeling zo'n prestatie neer kunt zetten", denkt De Waal.

Boodschap

Voornamelijk de boodschap die Van der Weijden wil meegeven, vindt De Waal bijzonder. "Wat ik mooi vind, is dat hij altijd zegt: het is niet zo dat als je hard genoeg vecht, je dit gevecht wint. De een trekt het lootje dat 'ie het wel wint, de ander trekt het lootje dat 'ie het niet wint. Maar de mensen die het niet winnen, die hebben niet niet hard gevochten. Dat benadrukt hij altijd heel mooi."