Gedenkplek voor landschapsbehouder Jan de Boer in Eastermar

Maandagmiddag werd er in Eastermar een gedenkplek onthuld ter nagedachtenis aan Jan de Boer uit Boelenslaan. De vorig jaar augustus overleden De Boer (65) was van grote betekenis voor het behoud van het typische landschap van de Fryske Wâlden. De opening werd gedaan door Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht.
© Stichting Wrâldfrucht
Jan de Boer uit Boelenslaan werd in 1953 geboren bij Jistrum. Al toen hij jong was, had hij een grote liefde voor de natuur in zijn eigen streek De Friese Wouden. Van deze liefde heeft hij later zijn werk gemaakt. Hij schreef hij de Veldgids Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden.
Begin jaren 90 was hij mede-oprichter van Stichting Wrâldfrucht, die zich inzet voor het terugbrengen van bijzondere en oude streekgewassen van De Wâlden.
In zijn laatste jaren verspreidde hij zijn gedachtegoed ook elders. Zo zette hij zich in Tanzania in voor biogasinstallaties en voedseltuinen met fruitbomen en groente bij scholen. De Boer overleed vorig jaar augustus op 65-jarige leeftijd.
© Tim Groeneveld (timsfotos.nl)
Foppe van der Meer over Jan de Boer
Foppe van der Meer van Landschapsbeheer Friesland heeft lang met Jan de Boer samengewerkt en kende hem dan ook goed. Hij omschrijft De Boer als een uitgesproken man met een eigen mening. "Hij had altijd nieuwe ideeën. Hij had veel kennis, gekoppend aan grote inzet."
De Boer is van grote betekenis geweest voor het landschap zoals dat er nu voor staat. "Hij heeft een veldgids gemaakt. Dat was niet alleen het maken van een boek. Dat was een heel proces, met boeren, overheden en overheidsdiensten om een goede beheersinstructie te maken. Voor hoe je het beste met wegkanten en singels om kunt gaan", vertelt Van der Meer.
"Hij heeft ook Stichting Wrâldfrucht opgericht, om streekeigen gewassen terug te brengen in De Wâlden. Daar heeft hij ook een verdienmodel aan vast geplakt."

Gedenkplek

De gedenkplek voor Jan de Boer werd maandagmiddag onthuld door Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht. Het bankje met gedenkplaat is te vinden aan de Kleine Hornstweg in Eastermar.
'In útsprutsen Wâldpyk mei in grutte leafde foar it lânskip fan de Noardlike Fryske Wâlden. Syn grutte kennis fan de streek en alles wat groeit en bloeit leit oan de basis fan it hjoeddeiske lânskipsbehear troch boeren en bûtenlju' luidt de tekst op de plaquette op het bankje.