VIDEO: Mensenmassa huldigt Maarten van der Weijden na aankomst

Na de finish van de Zwemelfstedentocht toonde Maarten van der Weijden zich op een podium bij de Grote Wielen nog één keer aan het publiek. Een mensenmassa stond daar om hem nog één laatste keer te huldigen. Van der Weijden genoot daar zichtbaar van.
Minskemassa
Heb ik toch een Elfstedentocht meegemaakt.
burgemeester Crone van Leeuwarden
"Ik ben heel blij dat ik hier eindelijk bij de finish ben", zei hij. "Hier heb ik vier jaar voor getraind en vier dagen op gewacht. Vandaag is het dan zover. Vorig jaar was het best wel een beetje een lijdensweg en dit jaar heb ik er enorm van genoten. Dat kom met name door jullie enorme enthousiasme. Dank daarvoor."
Maarten van der Weijden is een voorbeeld voor veel sporters, zegt een aanwezige. Vertrekkend burgemeester Crone van Leeuwarden is trots op de gastvrijheid van de provincie Fryslân. En dan nog als een klein persoonlijk pluspuntje, zegt hij: "Heb ik toch een Elfstedentocht meegemaakt."
Afgelopen jaar probeerde Van der Weijden het ook al eens. Toen kwam hij heel ver, maar moest hij opgeven bij Burdaard. Daar verwees hij nog aan: "Als je iets heel graag wilt en de eerste keer lukt het niet, dan mag je het best nog een tweede keer proberen."
Hoe het met hem gaat? "Ik voel wel een beetje spierpijn", lachte hij.

Geld tegen kanker

Met zijn Zwemelfstedentocht heeft Van der Weijden miljoenen euro's opgehaald voor onderzoek naar kanker. De teller staat op dit moment op zo'n vier miljoen euro.