Het is gelukt! Maarten van der Weijden volbrengt Elfstedenzwemtocht

Maarten van der Weijden heeft de Elfstedenzwemtocht van bijna 200 kilometer na bijna 74 uren tot een goed eind gebracht. Om 19:29 uur kwam hij maandagavond aan bij restaurant De Grote Wielen bij Leeuwarden. Een grote vloot boten en bootjes gingen het laatste stuk met hem mee. De tachtig medeezwemmers vormden staand in het water een soort van erehaag waar hij tussendoor naar de wal zwom.
© Kappers Media
Van der Weijden kreeg vlak na het halen van de tocht de felicitaties van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "De 11e stempel is binnen! Met spanning en bewondering hebben wij de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden gevolgd. Een tocht van 195 kilometer door de Friese wateren voor het goede doel: wat een topprestatie. Van harte gefeliciteerd."
Premier Mark Rutte vindt het een "ongelooflijke, historische en bewonderenswaardige prestatie". En dat "allemaal voor het goede doel". Veel Kamerleden hebben ook met Van der Weijden meegeleefd.
Van der Weijden ging afgelopen vrijdag om half zes weg in de Zwettehaven in Leeuwarden voor zijn lange zwemtocht om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Op een paar dutjes van een paar uren na heeft hij bijna continu door gezwommen.
Omrop Fryslân heeft de tocht van Maarten van der Weijden ruim drie dagen lang gevolgd. Kijk op onze liveblog voor meer informatie.

Afgelopen jaar ruim 5 miljoen

Afgelopen jaar probeerde Van der Weijden de tocht ook te volbrengen. Dat lukte toen niet. Toen hij uitstapte, stond de teller op een bedrag van 2,5 miljoen euro. Het werd uiteindelijk 5 miljoen euro. Het bedrag van dit jaar wordt later bekend gemaakt.
Hy is der