Finish Maarten van der Weijden is voor het grote publiek alleen op scherm te volgen

De finish van Maarten van der Weijden is maandagavond voor het publiek te volgen op een groot scherm. Het 'gewone' publiek kan niet aan de oevers van de Bonke staan om te zien hoe de zwemmer zijn laatste stempel krijgt. Er komen twee zones voor toeschouwers. Daar mogen alleen mensen komen die een uitnodiging hebben.
Maarten is foar de twadde kear by Burdaard © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Maarten van der Weijden is afgelopen vrijdag begonnen met zijn monstertocht langs de Friese elf steden. Hij zwemt in twee dagen en drie nachten bijna 200 kilometer om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het is ontzettend druk langs de route in de steden en langs het water, waar duizenden mensen de zwemmer aanmoedigen

"Maarten kan gejuich horen"

De gemeente Leeuwarden is niet betrokken bij de organisatie van de finish. De Maarten van der Weijden Foundation heeft wel overleg gehad met de Veiligheidsregio Fryslân. Er kunnen 500 genodigden aan de kant staan om de finish van Maarten van der Weijden 'live' te zien. Op een evenemententerrein vlakbij is een groot scherm waar alles goed te volgen is. Daar is plek voor 5.000 toeschouwers. De organisatie meldt op Twitter dat er niet teveel mensen meer bij kunnen vanwege de veiligheid. Ze vragen het publiek dat naar het evenemententerrein komt, Maarten luid toe te juichen bij aankomst. "Maarten kan het juichen wel horen, dus dat wordt genieten voor hem."

1963

De organisatie van deze zwemelfstedentocht heeft gekozen voor de Grote Wielen als finishplek, omdat de meest historische schaatselfstedentocht daar ook eindigde: die van 1963 toen Reinier Paping won.