Werk aan Afsluitdijk in nieuwe fase: overlast voor verkeer

Verkeer dat vanaf deze maandag over de Afsluitdijk wil, heeft te maken met werkzaamheden aan de weg. Sinds april werkt Rijkswaterstaat al aan het versterken van de Afsluitdijk, maar nu gaat een nieuwe fase in. Die overlast zal tot 2023 duren.
Ofslútdyk © Shutterstock.com
"Verkeer wordt op bepaalde plekken over één rijstrook geleid. Bij drukte en brugdraaiing kan dat leiden tot vertraging. Dat kan oplopen tot een halfuur, en met vakantiedrukte misschien nog meer", vertelt projectleider Joost van de Beek van Rijkswaterstaat.

Wat wordt er precies gedaan?

"De 32 kilometer lange dijk wordt twee meter hoger en krijgt een nieuwe bekleding van 75.000 golfbrekende blokken. Er komen keersluizen en extra spuisluizen in de Afsluitdijk en grote pompen, waarmee bij extreme weersomstandigheden snel water kan worden afgevoerd uit het IJsselmeer naar de Waddenzee."
Het werk wordt gecombineerd met andere werkzaamheden. "De A7 wordt verbeterd met onder meer nieuw asfalt en een bredere vluchtstrook, er komt een permanente opening in de Afsluitdijk voor vissen voor de vismigratierivier en Windpark Fryslân in het IJsselmeer.

Fietspad

Ook het fietspad is nu helemaal afgesloten. "Wel gaat er een elk uur een fietsbus. Gister was de Afsluitdijk nog eenmalig open voor fietsers. Daar was veel belangstelling voor, een paar honderd mensen hebben er gebruik van gemaakt. Het was ook mooi weer natuurlijk."
De weg wordt nog een paar keer voor fietsers en wandelaars opengesteld dit jaar, dat is op 21 juli, 4 augustus en 18 augustus.
Joost van de Beek van Rijkswaterstaat