Overzicht derde dag en nacht van Maarten van der Weijden

De derde dag en nacht van Maarten is goed verlopen. Het grootste deel van de dag lag hij voor op schema van de organisatie. Op de derde dag van de monstertocht heeft Maarten zo'n 50 kilometer gezwommen met een gemiddeld tempo van 3 kilometer per uur. Maandagochtend vroeg had hij wat vertraging opgelopen omdat zijn zwempak niet goed zat. Hieronder een overzicht van de derde dag.
Kompilaasje tredde nacht fan Maarten

Paulien van Deutekom Foundation

Een bijzonder moment ontstond toen Kay van der Kooi, de man van de overleden oud-schaatster Paulien van Deutekom, een stuk met Maarten zwom in Harlingen. "Een heel bijzondere ervaring." Hij zwom mee voor de Paulien van Deutekom Foundation. De oud-wereldkampioen schaatsen overleed begin dit jaar aan de gevolgen van longkanker. Vriendinnen van haar vingen hem op na het zwemmen. "Heel mooi om ze allemaal hier zo samen te zien, om dit met zijn allen te kunnen doen."
De man fan Paulien van Deutekom

Berlikum als twaalfde stad

Op zondag stond naast Harlingen ook Franeker op het programma, maar aan de intocht te zien lijkt het alsof Berlikum de twaalfde stad van Fryslân is.
Drokte by Berltsum

De sluis over

Met een grote kraan is Maarten van der Weijden over de sluis bij Wier en de Alde Leije getakeld. Op die manier kon hij blijven liggen en hoefde hij niet overeind. Dat zou beter zijn voor zijn gezondheid, omdat hij nu al dagenlang niet rechtop heeft gestaan.
Maarten fljocht mei in kraan oer de slûs fan Wier

Lekker slapen

Om 23.30 uur maakte de organisatie bekend dat Maarten een paar uur gaat slapen voor Bartlehiem. Verslaggever Arjen de Boer kon het niet laten en zocht de boot even op. Maar hij heeft Maarten niet gewekt.
Arjen de Boer siket Maarten stikem op

Slapen óp de brug

Maarten heeft meer dan 3 uur geslapen, maar al die tijd waren de toeschouwers bij Bartlehiem op hem aan het wachten. Een vader met z'n dochter bijvoorbeeld, sliep een paar uur in de auto. Maar er waren ook mensen die op de brug overnachtten. Je moet er iets voor over hebben.
Taskôgers wachtsje op de brêge fan Bartlehiem

Het pak uit

Rond half vijf stapte Maarten opnieuw in o de begeleidingsboot. Zijn pak bleek niet goed te zitten. Hij heeft last van wrijfplekken, en daarom is hij voor een deel uit zo'n pak gehaald. Dat het pak uit is, is geen goede zaak. Er zit een gaatje in het pak en de organisatie is bang dat hij verder uitscheurt. Dat kan betekenen dat hij volledig nieuw pak aan moet.
In een eerder gesprek vertelde huisarts Marco Blanker dat Maarten eigenlijk zijn pak moet aanhouden. Op het moment dat Maarten zijn pak uitdoet, kan zijn huid opzwellen en kunnen de bloedvaten open gaan staan. Hij kan dan een te lage bloeddruk krijgen, volgens Blanker.
Na een klein halfuur zwom Maarten weer verder in de richting van het beroemde bruggetje in Bartlehiem.
Maarten is Bartlehiem foarby