Vereniging Friesche Elf Steden: "De Elfstedentocht is van iedereen"

De Elfstedentocht is van iedereen. Dat zegt Immie Jonkman van de vereniging Friesche Elf Steden. Dat is de vereniging die de 'echte' Elfstedentocht op schaatsen organiseert.
© Kappers Media
Jonkman deed haar uitspraak in het nieuwsforum van Buro de Vries. In dat radioprogramma worden de laatste actualiteiten en de achtergronden bij het nieuws besproken.
Mensen die wat willen organiseren, mogen de naam Elfstedentocht gewoon gebruiken, zegt Jonkman. "Die naam staat garant voor veel aandacht. Landelijk springen alle media er bovenop."
"Maarten weet zijn verhaal op een hele goeie manier te vertellen. Hij weet zichzelf goed te presenteren, en haalt veel geld op." Van der Weijden zwemt om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.
Mensen langs de route worden soms emotioneel als ze daar aan denken.
Emoasjes
Volgens Jonkman is het niet erg als de gewichtigheid van het doel overstemd wordt door feest en muziek op de wal. "Moeten we dan allemaal 200 kilometer verdrietig naar de beelden kijken?"
"Ik denk dat Maarten het op die manier ook niet haalt. Hoe meer hoempa-orkesten, hoe beter!"
Immie Jonkman, Houkje Rypstra en Otto van der Galiën yn it nijsfoarum fan Buro de Vries © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Het nieuwsforum over Maarten van der Weijden
"De Elfstedentocht is niet van ons als vereniging, zegt Jonkman. Dat willen we ook niet. Wij willen de Elfstedentocht op schaatsen organiseren." De laatste keer dat dat lukte, was in 1997.
"Alleen het kruisje is echt van ons. Dat mogen anderen niet gebruiken. Ook niet voor dropjes of zo. Dat mag gewoon niet."