Maarten heeft weer goed geslapen en ligt nog altijd voor op schema

Van de Sleattemer Mar tot Schettens: Maarten van der Weijden heeft zaterdag ruim zestig kilometer van zijn Zwemelfstedentocht afgelegd. Bolsward is de laatste stad waar hij zaterdagavond laat een stempel haalde. Twee uurtjes later rustte hij even. Een compilatie van zijn tocht tot nu toe:
Kompilaasje dei 2
Maarten van der Weijden was om 00.30 uur in Schettens. Daarna is hij naar een slaapplaats gegaan, net buiten het dorp. Waar precies is niet bekend, maar wel dat het op het water was. Een groot deel van zijn team sliep op een boot bij Schettens.
Van der Weijden heeft een goede nacht gehad, meldt zijn arts Marco Blanker. Maarten vindt alle aanmoedigingen de hele dag geweldig, maar de paar uurtjes stilte waardeert hij ook. Dat heeft meegeholpen aan een goede nachtrust, hoe kort die ook was.

Dit was dag 2

Maarten van der Weijden lag vrijdag al voor op schema en die 'voorsprong' breidde hij zaterdag alleen maar verder uit. Dat zorgt in de organisatie van diverse evenementen in de steden voor problemen: die moeten allemaal eerder. Van der Weijden helpt een handje mee: hij maakt een kleine omweg naar Warns, zodat ze in Stavoren op tijd klaar zijn voor zijn komst.
Panyk om in pak yn Starum
En zoals overal zijn er bijzondere persoonlijke verhalen. Een daarvan is van Tim Jubbega uit Amerongen. Hij zit in een rolstoel, omdat hij spina bifida heeft. Toch zwemt hij met Maarten van der Weijden mee.
In swimmer yn in rolstoel
Ook dit jaar willen veel mensen weer een glimp opvangen van Maarten van der Weijden. Het was zaterdagmiddag in en rond Hindeloopen zelfs zo druk dat het verkeer vastliep. De organisatie adviseerde om niet meer met de auto naar de stad van de vijfde stempel te komen.
Maarten van der Weijden zwom zelf ook bijna de verkeerde kant op. De volgboot leek bij Koudum namelijk even de verkeerde kant op te varen en Van der Weijden ging er achteraan. Al snel had hij gelukkig de goede richting weer te pakken. Vlak voor 17.00 uur had hij de stempel van Hindeloopen binnen.
Ruim twee uren later 'al' had hij in Workum ook de zesde stempel verzameld. In die stad had hij ook even tijd om een hapje te eten en even bij te praten met zijn dochters.
De laatste stad van zaterdag en de laatste in de gemeente Súdwest-Fryslân was Bolsward. Daar was Maarten on ongeveer 23.00 uur. Evenals in de andere steden nam hij een cheque in ontvangst en waren er meer dan honderd meezwemmers.
Het halen van Bolsward betekende ook dat Maarten van der Weijden op de helft was van zijn Zwemelfstedentocht. Meer dan 100 kilometer heeft hij erop zitten.
Trochkomst yn Boalsert
Van ongeveer 01.00 tot 04.00 uur heeft Van der Weijden geslapen in de buurt van Schettens. Daarna zette hij zijn zwemtocht voort in de richting van Witmarsum. Daar stonden de mensen om 01.00 uur al klaar om hem op te wachten, maar zij moesten nog enkele uurtjes wachten.
Rond 04.00 uur werd Van der Weijden wakker en even later begon hij weer te zwemmen op weg naar Harlingen. De verwachting is dat hij daar tussen 08.00 en 09.00 uur aankomt.
Hy swimt wer
De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de elf Friese steden is dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder ander via dit liveblog. Natuurlijk is de tocht van Maarten op radio, televisie en op internet te volgen. Omrop Fryslân is er 24 uur per dag bij en houdt je op de hoogte.
Kijk snel op onze dossierpagina voor het laatste nieuws van de Zwemelfstedentocht en volg ons op social media met de hashtag #swim11.