De Waddenvereniging maakt zich zorgen: Wie is de baas van de Waddenzee?

Het is onduidelijk wie nu echt het beheer heeft over de Waddenzee, en dat moet anders, zegt de Waddenvereniging. Het punt staat bovenaan op een lijst met tien punten waar de vereniging zich zorgen over maakt.
De Waadferiening makket him soargen
Volgens de Waddenvereniging zijn er tientallen partijen die over de Waddenzee gaan. Eerder is er al een beheersautoriteit toegezegd. Die zou er nu snel moeten komen, zegt voorzitter Lutz Jacobi van de Waddenvereniging.

Zandplaten die niet droogvallen

Er zijn ook zorgen over de hoogte van het waterpeil. Terwijl door klimaatverandering de zeespiegel stijgt, zorgen gas- en zoutwinning ervoor dat de bodem daalt. Zo zou het kunnen dat zandplaten niet meer droogvallen.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Containerramp

De scheepvaart zou ook veiliger moeten, zegt de Waddenvereniging. De containerramp met de MSC Zoe van begjin dit jaar zou aantonen dat het lang niet veilig genoeg is.
Verder zijn er zorgen over het onderwaterleven, klimaatverandering, rigide natuurbeheer, vertroebeling, vervuiling en plastic soep.

Tien jaar werelderfgoed

De lijst is gepresenteerd in de week dat het exact 10 jaar geleden is dat UNESCO de zee officieel uitriep tot wereldferfgoed.