FOTO'S: Opnieuw zeldzame lichtwolken boven Fryslân

Boven Fryslân waren in de nacht van vrijdag op zaterdag zogeheten 'lichtende nachtwolken' te zien. Die zijn alleen in deze tijd van het jaar te zien, rond de langste dag. De redactie van Omrop Fryslân kreeg meerdere foto's toegezonden.
Vorige week waren er ook al lichtende nachtwolken te zien boven Fryslân. Die wolken komen voor op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte. Veel hoger dan gewone wolken, die op maximaal 20 kilometer hoogte hangen. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd het zonlicht.
Gewone wolken steken daar donker tegen af en kleuren na zonsondergang eerst rood en daarna donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven wit, geel-oranje of lichtblauw.

Minuscule deeltjes

Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met een groot aantal minuscule deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn, afkomstig van meteorieten. Ook is waterdamp nodig en een zeer lage temperaturen tussen de -90° en -145° Celsius. Op die deeltjes zet zich dan een laagje ijs af. Door het ijs dat om de deeltjes zit, wordt zonlicht weerkaatst.