Maarten is zijn eerste nacht goed doorgekomen

Van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten en nu is hij op weg naar Stavoren. Maarten van der Weijden heeft er al meer dan 40 kilometer van zijn zwem Elfstedentocht op zitten en het gaat nog steeds goed met hem. Honderden toeschouwers hebben hem door deze eerste uren van zijn tocht geholpen. Hieronder een compilatie.
Roundup Maarten van der Weijden dei 1
Een van de grootste verschillen vergeleken met vorig jaar, was het aantal mensen aan de kant op de donkere plekken. Daar had Maarten ook een oproep voor gedaan. Op allemaal verschillende manieren hebben mensen onderweg voor licht gezorgd. Met fakkels, vuurwerk en een doneeractie voor lichtjes werd het pad van Maarten verlicht.
Maar ook trekkers werden volop ingezet om licht te geven. Herre van der Meer was een gedeelte van de nacht op pad met de Skouster Oldtimers. Ze hebben ervoor gezorgd dat Maarten tussen IJlst en Osingahuizen niet in het donker zwom.
Trekkers ferljochtsje by Oasingahuzen
Dit jaar zwemmen er ook zo'n tachtig mensen mee met Maarten. Die hebben in alle steden tot nu toe twee kilometer gezwommen. Een van hen is Anneke van der Zwaag. Anderhalf jaar geleden had ze nog kanker in haar hele lichaam, maar nu heeft ze alweer een topconditie. Toch vielen de eerste kilometers in Sneek haar een beetje tegen.
Earste reaksje fan de meiswimmers
Naast de drukte en het feest in alle steden wordt er ook gepraat over het achterliggende doel van de tocht. Zo hebben alle steden een 'bezinningsmoment'. Een speciaal moment om stil te staan bij de onderzoeken waarvoor Maarten het geld ophaalt en voor verhalen van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Verslaggever Miranda Werkman sprak met een van hen.
Ferhaal fan man mei kanker
De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden is de komende dagen dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder andere via dit liveblog. Natuurlijk is de tocht van Maarten op radio, televisie en op internet te volgen. Omrop Fryslân is er 24 uren per dag bij en houdt je op de hoogte.
Kijk snel op onze dossierpagina voor het laatste nieuws over de zwemelfstedentocht en volg ons op social media met de hashtag #swim11.