Met een versierde wagen naar het gemeentehuis voor nieuwe woningen

Versierde wagens zijn een traditie bij Friese dorpsfeesten, maar in Aldtsjerk werd er donderdagavond een van stal gehaald om het college van Tytsjerksteradiel te overtuigen een goed besluit te nemen over Aldstjerk Foarút.
De stichting Aldtsjerk Foarút is al tien jaar bezig met een woningplan om woningen voor jongeren te bouwen. Het college van Tytsjerksteradiel wilde eigenlijk niet meer meewerken aan dit plan, omdat er te veel af zou worden geweken van de originele uitgangspunten.
De jongerenvereniging van Aldtsjerk liet het er niet zomaar bij zitten, en pakten donderdag groot uit om het college op andere gedachten te brengen. "Op dit moment zijn er niet al te veel starterswoningen, of woningen om te kopen voor ons. En wij willen graag dat die er wel komen", vertelt een van de demonstranten.
Het is een mooi dorp, gezellig met ons allen, wij hebben een binding.
Een van de jongeren die in Aldtsjerk wil wonen
Sommige jongeren wonen nu in Gytsjerk, maar willen eigenlijk weer naar Aldtsjerk: "Het is een mooi dorp, gezellig met ons allen, wij hebben een binding."
En de actie was niet voor niks, want de jongeren hebben succes: het college van Tytsjerksteradiel zal de samenwerking met de stichting Aldtsjerk Foarút weer oppakken. Projectleider Han Westerhof is blij met de beslissing: "We hebben nu 19 mensen op papier staan die graag terug willen!"